Ve Francii budou moci homosexuální muži opět darovat krev

5. 11. 2015 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Francie se rozhodla zrušit více než 30 let starý zákon, který zakazoval homosexuálním mužům darovat krev. Původně vešel v platnost kvůli obavám z možného šíření nemocí jako například viru HIV, informovala agentura Reuters.


Diskriminace možných dárců krve na základě jejich sexuální orientace je podle francouzské ministryně sociální péče a zdravotnictví Marisol Touraineové nepřípustná, neboť vychází z mylné domněnky, že všichni homosexuální muži jsou nakaženi virem HIV. Opatření zavedené v roce 1983 francouzské úřady od té doby třikrát prodloužily. Homosexuálních žen se netýkalo.

„Darování krve je aktem štědrosti, který nemůže být podmíněn sexuální orientací,“ uvedla dnes Touraineová. „Rozhodla jsem se proto ukončit tuto výjimku, která postihla muže mající sex s muži,“ dodala.

Homosexuální muži by mohli ve Francii podle Touraineové legálně krev darovat už příští rok na jaře. Nejprve by omezení měla padnout u mužů, kteří neměli s jiným mužem styk přinejmenším rok. V dalších etapách by se měl okruh možných dárců z řad homosexuálních mužů rozšiřovat. Odebrané vzorky budou údajně podléhat přísnému dohledu.

Ve Francii žije nejvíce homosexuálních mužů s virem HIV v celé Evropě. Polovina všech lidí nakažených virem způsobujícím AIDS v zemi mezi lety 2003 a 2008 byli muži, kteří měli pohlavní styk s jiným mužem.

Soudní dvůr Evropské unie v dubnu rozhodl, že vyloučení homosexuálních mužů z dárcovství krve je přípustné pouze tehdy, pokud je to nezbytně nutné a pokud neexistují jiné způsoby, jak zabránit přenosu nakažlivých chorob.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?