Ve Francii je podle průzkumu více hypochondrů, než se myslelo

25. 2. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Na 13 procent Francouzů trpí hypochondrií, tedy psychickou poruchou, kdy lidé mají přehnaný strach, že jsou nemocní, i když se u nich nemoc fakticky neprojevila. Počet hypochondrů je tak vyšší, než se předpokládalo. Ukázal to nový průzkum, jehož výsledky dnes zveřejnila francouzská agentura Ifop. Podle tamních odborníků zvyšuje počet hypochondrů ve společnosti tok informací o zdraví, jež přicházejí z médií.


Tři čtvrtiny hypochondrů ve Francii hledá informace o své domnělé nemoci na internetu. Hodně se také radí se svými známými, často i s lékařem, někdy dokonce s více lékaři. Při pátrání po informacích s cílem se uklidnit se ale podle ankety podaří najít útěchu jen asi třetině z nich, u zbylých 64 procent se úzkost naopak zvyšuje.

Paradoxem je, že 59 procent francouzských hypochondrů se zajde poradit nejméně k jednomu lékaři, ale mnoho jich přitom odmítá hloubková vyšetření.

„Tyto osoby, které se obávají o své zdraví, se vyhýbají testům ke zjištění případné rakoviny, nebo i krevním testům,“ uvádějí podle zpravodajského webu JOL Press autoři studie. Patrné to je například u hypochondrických žen, které odmítají mamografii v mnohem větší míře než ostatní ženy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?