Ve Francii soudí zástupce firmy Servier, jež vyráběla závadný lék

15. 5. 2012 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Francii včera začal soudní proces s představiteli farmaceutické společnosti Servier. Její lék Mediator svými vedlejšími účinky zabil 500 až 2000 lidí. Pěti obviněným, včetně devadesátiletého zakladatele společnosti Jacquesa Serviera, hrozí čtyři roky vězení, uvedla agentura DPA.


Kromě trestu vězení hrozí pětici také pokuta 37.500 eur (950.000 korun). Pokud budou usvědčeni, soud jim rovněž zakáže další působení ve farmacii.

Lék Mediator byl na francouzském trhu od roku 1976 a firma ho stáhla až v roce 2009. Podle vyšetřovatelů společnost Servier zamlčovala uživatelům, že přípravek obsahuje látku benfluorex, která ohrožuje srdeční a oběhový systém.

Jacques Servier a čtyři další vrcholní představitelé farmaceutické firmy čelí obvinění z neúmyslného zabití a způsobení zdravotní újmy a z podvodu v rámci veřejného zdraví. Podle prokuratury se toho dopustili tím, že neuvedli přesné složení léku, aby snáze získali povolení pro jeho uvedení na trh.

Český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) již v roce 2010 zdůraznil, že přípravek Mediator nebyl nikdy v České republice registrován.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?