Ve sporu o pravomoci hygienické služby podpořila Hegera TOP 09

30. 11. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
V přetahované mezi zdravotnictvím a zemědělstvím o pravomoci hygieniků při kontrole restaurací podpořilo ministra Leoše Hegera (TOP 09) vedení jeho strany. Integritu hygienické služby chce tato vládní strana dostat do nové koaliční smlouvy.


Strany pro ni mají dát příští týden podklady. Ministr Petr Bendl (ODS) chce pod svoji zemědělskou a potravinářskou inspekci dostat i hygienický servis, hygienici by v restauracích kontrolovali jen obecnou úroveň hygieny. Plné pravomoci by jim zůstaly ve školách, nemocnicích a lázeňských domech.

„Vedení TOP 09 mě podpořilo, mám připravit opačný návrh. Jsme zásadně proti oslabení hygieny a já budu pokládat za jednu z klíčových politických věcí TOP 09, aby integritu hygienické služby udržela,“ řekl ČTK Heger.

Pokud chce Bendl změnu, tak by podle TOP 09 měla být v tom smyslu, že hygienická služba bude mít kontrolu nad celým řetězcem potravin. „A k trapnému sloganu od vidlí po vidličku: ať zůstanou vidle zemědělcům, a jakmile je to přehozeno do továrny, tak řetězec dál až po vidličku budou kontrolovat hygienici,“ řekl Heger.

Ministerstvo zemědělství před dvěma týdny představilo rozsáhlý návrh novely zákona o potravinách, která upravuje mimo jiné i kompetence dozorových orgánů. Materiál je aktuálně v připomínkovém řízení. „Předpokládáme, že pokud některé z připomínkových míst připomínky bude mít, pak je v rámci řízení uplatní,“ uvedl dnes v reakci na Hegera mluvčí MZe Jan Žáček.

Bendl usiloval o přesun pravomocí už dřív, návrh obnovil v souvislosti s metanolovou aférou, kdy metanol v nelegálním alkoholu zabil 37 lidí. Podle Hegera zemědělství mělo dohlížet na výrobu, aby se používal kvalitní líh, a metanolová aféra podle něj ukázala, že to nezvládlo.

Ministerstvo zemědělství tvrdí, že když kontrola restaurací přejde pod něj, bude kontrola lepší. Podle Hegera by se ale systém, pokud nefunguje dokonale, měl v detailech doladit, ne zaběhnuté věci likvidovat. „Hygiena je zdravotnický obor, který nemá na zemědělství co dělat,“ zdůraznil.

Podle MZe sjednocení dohledu nad potravinami do jednoho resortu významně zefektivní systém dozoru a uspoří státu peníze.“Navíc sjednocení dozoru odpovídá také realizaci 'plánu nulové tolerance k černému trhu s lihovinami', který byl přijat usnesením vlády, které ukládá sjednocení kontrolních institucí v oblasti státního dohledu nad potravinami pod ministerstvo zemědělství,“ podotkl Žáček.

Hygienici jsou vzděláni v hygieně jako celku, a pokud se z jejich práce čtvrtinový nebo pětinový segment hygieny potravin vytrhne, tak to podle Hegera bude asi tak, jako by někdo dal chirurgii přímo pod průmysl. „Je tam nejvíc úrazů, tak budou kontrolovat chirurgii, aby jim ty zraněné uzdravovali. To je prostě špatně, hygiena je zdravotnický obor a měla by tam zůstat, jinak zdegeneruje úplně,“ shrnul Heger.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?