Ve světě mají úspěch česká kolagenní arthronutraceutika

4. 4. 2017 13:15
přidejte názor
Autor: Redakce

Doplňky stravy pro výživu a regeneraci kloubů, které jsou dodnes unikátní, začala malá česká firma jako první na světě vyrábět před 25 lety. V letošním roce plánuje Orling prodat 135 tun kolagenních přípravků nejen v ČR, ale po celém světě.




V roce 2016 dodala rodinná firma Orling z Ústí nad Orlicí na trh zhruba 130 tun přírodních kolagenních doplňků stravy pro komplexní výživu a regeneraci kloubního systému lidí a zvířat. Celkový prodej zhruba 420 tisíc různých balení výrobků představuje čtyřprocentní meziroční nárůst. Spolumajitelka a jednatelka společnosti Ing. Kateřina Marie Dušková dodala, že loni společnost navýšila celkový obrat o téměř tři procenta na 74 milionů korun. Necelou polovinou se na tržbách firmy podílí export. „Letos Orling počítá s dalším růstem výkonů. Podle plánu prodá 135 tun kolagenních přípravků za 76 milionů korun. O téměř šest procent se přitom zvýší export, který v letošním roce dosáhne 36 milionů. Kolagenní doplňky stravy vyvážíme do jedenácti evropských zemí, ale také třeba do Vietnamu,“ vypočetla jednatelka Dušková.

Kolagenní arthronutraceutika

S pouhými 35 zaměstnanci patří výrobce výživy k největším světovým producentům kombinovaných kolagenních přípravků. Pro humánní užití je určeno až 70 procent celkové produkce doplňků stravy. Výjimečné jsou zejména vysokým obsahem účinných kolagenních peptidů. Zbylá část výrobků firmy potom napomáhá ochraně a výživě kloubů a pohybového aparátu zvířat. V současnosti Orling z přírodních surovin nejvyšší potravinářské a farmaceutické kvality ročně zpracuje 80 tun kolagenního hydrolyzátu. Ve formě různých doplňků stravy zajišťuje výrobu nejkomplexnějších a nejefektivnějších kolagenních arthronutraceutik, jež přinášejí úlevu lidem trpícím osteoartrózou, osteoporózou a dalšími potížemi pohybového aparátu.

Zlomový rok 2007

Rodinnou firmu v roce 1992 založila Kateřina Marie Dušková s manželem Petrem a svým otcem prof. MUDr. Milanem Adamem, DrSc. Významný český revmatolog a přední světový odborník na biochemii pojivových tkání obdržel v Paříži v roce 2003 prestižní cenu UNESCO za celoživotní přínos lékařské vědě. Právě výsledky práce pardubického rodáka, který zemřel v září 2008, se staly základem dodnes nejúčinnějšího a světově nejpoužívanějšího kolagenního arthronutraceutika. Geladrink je stále jediným komplexním přípravkem na světě s klinicky potvrzenou účinností podle zásad “medicíny založené na důkazech”. Klinickou studii pro její objektivitu v roce 2007 přijal Kongres EULAR v Barceloně, kde ji prezentoval ředitel Revmatologického ústavu Praha prof. MUDr. Karel Pavelka, DrSc. „Přestože náš přírodní kolagenní doplněk stravy pro komplexní výživu a regeneraci kloubního systému byl již dříve ověřen řadou jiných klinických studií, byl rok 2007 zlomový. Práce předních českých revmatologů měla zásadní význam pro odbornou i laickou veřejnost, pro lékaře i pacienty. Vědecké objasnění účinnosti kombinovaných kolagenních arthronutraceutik dalo totiž poprvé možnost objektivně porovnávat kvalitu přípravků a volit mezi těmi, jejichž účinnost byla odborně ověřena, a těmi ostatními,” vysvětlila Kateřina Dušková.

Unikátní ve světovém měřítku

Významný podíl na prokázané účinnosti přípravku Geladrink pro výživu kostí, chrupavek a kloubů má vysoký obsah kolagenních peptidů, které jsou jedinou formou kolagenu s vědecky prokázanou biologickou aktivitou, tedy se skutečnou schopností podpory množení chrupavkových buněk, regenerace chrupavky i další pojivové tkáně. Unikát přípravku i ve světovém měřítku pak spočívá zejména v optimální kombinaci přírodních kolagenních peptidů, vitaminu C, symptomaticky působících látek označovaných jako SYSADOA a řady dalších látek s nutričním a fyziologickým účinkem.

„Složení vzniklo jako syntéza výsledků z dlouhodobých výzkumů, průběžného vyhodnocování praktických klinických zkušeností a poznatků z pravidelné spolupráce s odbornými společnostmi. I proto jsou přípravky z Ústí nad Orlicí doporučovány Českou společností tělovýchovného lékařství, Ortopedicko-protetickou společností a Společností pro pojivové tkáně České lékařské společnosti J. E. Purkyně,“ připomněla kvalitu přípravku ředitelka Dušková.

Novinka pro dětské kosti

Společnost Orling nikdy neusilovala o jakékoliv dotace a spoléhala se vždy jen na vlastní schopnosti a možnosti. „Svoboda, kterou jsme tím získali, má pro nás mnohem vyšší cenu,“ zdůrazňuje Ing. Dušková. Dlouhodobou firemní filosofii dokresluje i vysoká stabilita pracovního kolektivu. Plných 65 procent lidí působí ve firmě déle než deset let a někteří i dvojnásobně dlouho. Stabilizovaný kolektiv je pak podle jejích slov zárukou dalšího pokračování osvědčené firemní strategie, tradičně založené na kvalitě výroby, ale i služeb pro odběratele a spotřebitele.

Jeden z posledních úspěchů vývojových aktivit orlickoústecké společnosti nese název Geladrink Junior. Toto celosvětově nejkomplexnější a nejúčinnější kolagenní arthronutraceutikum pro výživu kostí a kloubního systému u dětí v růstu se na trhu objevilo loni v srpnu. Vývoj přípravku trval asi dekádu a vyžádal si náklady ve výši pěti milionů korun. Orling jako první výrobce v oboru kloubních výživ vyvinul přírodní produkt, který svým optimálním složením surovin nejvyšší kvality odpovídá potřebám dětí od tří do čtrnácti let.

Investice do rozvoje

Na celkový rozvoj společnosti, do výstavby a technologií, zkvalitňování a rozšiřování produktového portfolia, ale také na nutné klinické studie, vynaložila společnost od roku 1992 asi 500 milionů korun. Z toho zhruba 50 procent investovala do permanentního vývoje a inovací výrobků. Neocenitelné jsou přitom zkušenosti a poznatky samotných uživatelů. Patří k nim i mnoho vrcholových sportovců, jejichž pohybový aparát je dlouhodobě vystaven extrémní zátěži. Přípravky firmy běžně užívají například legendární žokej Josef Váňa nebo reprezentantka v cyklistických maratonech a ultramaratonech Hanka Ebertová. „Při testování kloubní výživy Geladrink SportAktiv s námi nejnověji spolupracuje i olympijský vítěz v moderním pětiboji z Londýna David Svoboda,“ uvedla jednatelka Dušková.

Komplexní kloubní výživa je nezbytná nejen pro člověka, ale také pro zvířata. Společnost má vlastní veterinární program a patří dnes mezi nejstarší a nejzkušenější výrobce kolagenních doplňků stravy a doplňkových krmiv pro psy, koně nebo kočky, ale také třeba i pro žirafy, slony, nosorožce a další zvířata chovaná v zoologických zahradách. Ve stáji Orling, založené v roce 2004, užívají v chovu koní speciální kolagenní přípravky, aby jejich kosti a klouby byly lépe vyvinuté. „První exportní zakázky jsme získali již v roce 2003 na Slovensku a v Rusku, kam jsme vyvezli hlavně veterinární produkty v souhrnu za pět milionů korun,“ dodává Kateřina Dušková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?