Ve vedení ztrátové nemocnice Náchod končí náměstci Švábl a Havran

3. 11. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve vedení ztrátové krajské Oblastní nemocnice Náchod v závěru roku skončí náměstek pro léčebnou péči Miroslav Švábl a technický náměstek Miroslav Havran. Další změny ve vedení nemocnice nejsou vyloučeny.


Nemocnice Náchod je největší nemocnicí patřící Královéhradeckému kraji. „Miroslav Švábl končí ve funkci náměstka dohodou a je s ním předpokládána další spolupráce na jeho odborné lékařské úrovni,“ uvedla Doležalová. Dohodou podle ní končí i náměstek Havran, který z nemocnice úplně odejde. „Případné personální či strukturální změny v nemocnici Náchod mohou nastat na základě výsledků vnitřního auditu a dalších následných opatření, které vedení nemocnice v nejbližší době připravuje,“ uvedla mluvčí Magdaléna Doležalová.

Nemocnice Náchod vykázala v prvním pololetí ztrátu téměř 42 milionů korun a závazky po splatnosti ve výši zhruba 78 milionů korun. Kraj na to reagoval výměnou v čele nemocnice, kdy Zbyňka Chotěborského v čele představenstva k 1. srpnu vystřídala manažerka Ivana Urešová.

Představenstvo nemocnice pak při analýze ekonomiky nemocnice narazilo na několik nesrovnalostí, které ho vedly k podání trestního oznámení na neznámého pachatele pro podezření z podvodu. Kraj v nemocnici zahájil audit a Urešová začala pracovat na stabilizaci ekonomiky nemocnice. V nemocnici kraj také začal prověřovat odměňování, které u jednoho zaměstnance dosáhlo nadprůměrných asi 220.000 korun měsíčně.

Podezření z podvodného jednání se podle dřívějšího vyjádření náměstka hejtmana pro zdravotnictví Aleše Cabicara (TOP 09) týká proplácení faktur soukromému subjektu za zajišťování činnosti takzvané etické komise. Ta se zabývá lékařskými studiemi a zprávami pro externí zadavatele. Podle Cabicara jde o problematické platby v řádu statisíců korun. Výkon etické komise představenstvo nemocnice na konci srpna pozastavilo.

Nemocnice Náchod zajišťuje zdravotní péči pro spádovou oblast s více než 200.000 obyvateli, ve specializovaných oborech až pro 250.000 lidí. Pod náchodskou nemocnici spadá jedenáct provozoven, z toho sedm s lůžkovou péčí o celkové kapacitě 832 lůžek. Nemocnice zaměstnává 1500 lidí a loni měla výnosy 1,1 miliardy korun.

Kraj v srpnu vypsal tendr na modernizace náchodské nemocnice za odhadovaných 1,4 miliardy korun. Stavba by mohla začít příští rok. Nynější tendr je čtvrtý v pořadí, minulé soutěže kraj z různých důvodů zrušil.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?