Ve Vídni může osiřet až 200 praxí

30. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Z 1800 vídeňských smluvních ambulantních lékařů jich dvě stě hodlá odejít do důchodu, takže jejich praxe budou co nevidět prázdné, hrozí prezident vídeňské pobočky rakouské lékařské komory Thomas Szekeres.




Již nyní je podle něj nutné hledat nástupce těchto lékařů. Komora však politiky upozorňuje i na potřebu zabývat se počtem lékařů z celkového pohledu. Ještě před 10 lety se na vídeňské lékařské fakultě vzdělávalo 20 tisíc studentů, v současnosti jich je jen 13 tisíc. Z nich čtvrtinu tvoří cizinci, u nichž se předpokládá, že se po ukončení studia pravděpodobně opět vrátí do svých domovských zemí. U dalších 20 % mediků – ač jde o Rakušany – komora očekává, že se budou chtít dostat do zahraničí za lepšími pracovními a platovými podmínkami.

Kdo rozhodne o nemocnici

Komora také upozorňuje na pokračující spor mezi lékaři vídeňské všeobecné (univerzitní) nemocnice a rektorátem univerzity, který na začátku letošního roku v rámci úsporných opatření škrtl 12 lékařských úvazků, jež se dotýkají nočních služeb některých specialistů. Thmas Szekeres se obává, že „scénář protestů se vyhrotí“, pokud rektor Wolfgang Schütz své kroky nepřehodnotí. „Od 16 hodin nyní chybějí odborníci na léčbu bolesti a mimo jiné konziliární psychiatři,“ uvádí prezident Szekeres. Rektorát má podle něho i další problém: stovky studentů mají letos od srpna absolvovat roční praxi, ale není jasná dostupnost školicích míst. Pokud jde o zajištění ambulantní smluvní péče, komora musí pro obsazení ordinací získat souhlas svazu zdravotních pojišťoven (případný spor by řešil soud). O vídeňské všeobecné nemocnici rozhoduje univerzita spolu s magistrátem. Záměrem politiků je zřídit nad tímto zdravotnickým zařízením nezávislou společnost s dozorčí radou. V té sice mají být zástupci magistrátu a univerzity, ale šlo by o více nezávislé rozhodování o nemocnici (včetně jejích zaměstnanců). Zřízení nového způsobu dohledu nad nemocnicí se plánuje od ledna příštího roku, ale „tak dlouho lékaři nechtějí čekat“, varuje Thomas Szekeres.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?