Ve Vsetínské porodnici vznikl rodinný porodní pokoj

27. 7. 2015 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet porodů ve Vsetíně v prvním pololetí opět stoupl, a to o sedmdesát porodů oproti roku 2014. Porodnice nyní připravila první tzv. rodinný pokoj, ve kterém mohou partneři spolu strávit celou dobu porodní a v případě, že je vše v pořádku, zde může proběhnout i porod samotný. Zařízení chce také u porodů brzy zavést systém pacientkou řízené analgezie.


„Celková částka, která byla pro přestavbu porodního pokoje nakonec potřeba, dosáhla přibližně 360 tisíc korun. Z velké části byla rekonstrukce hrazena z darů jednotlivců a firem přes Nadační fond pro rozvoj vsetínské porodnice. Část vybavení bylo také získáno díky nadaci Kapka naděje a občanskému sdružení Život dětem. Zbytek projektu dofinancovala Vsetínská nemocnice,“ uvedl zástupce primáře gynekologicko-porodnického oddělení Martin Janáč.

Přibližnou představu o pokoji, kde budoucí maminky stráví celou dobu porodní, si zdravotníci vytvořili díky podobným pokojům v českých i zahraničních porodnicích, některé z původních představ se pak po dobu příprav trochu proměnily. „Základem zůstalo, že porodní pokoj by měl být - a doufáme, že nyní je - příjemný a trochu domácký. Z jeho vybavení jsme vypustili porodní polohovací lůžko a nahradili ho speciálně navrženou a na zakázku vyrobenou postelí,“ dodal Martin Janáč.

Spolupráce s dulami

Prostory se přirozeně rozčlenily na tři části: sprchový kout s masážními tryskami a WC, klidovou zónou určenou k odpočinku s manželskou postelí a tlumeným světlem, a samostatnou porodní část s plným vybavením k maximální relaxaci v první době porodní.

„Je tu velká vana, která je určena i k porodu a také stropní úchyt se závěsným systémem. Ten je vytvořen ve spolupráci s dulami z rodinného centra Mamila v Rožnově. Na posteli jsou malé i velké polštáře (fatboy), které se dají volně přizpůsobit k jakékoli poloze, samozřejmě míče, žíněnka, stolička a masažní prostředky k aromaterapii. Porodní část je určena i k samotnému porodu, pokud vše probíhá bez komplikací, samozřejmě je je zde i ošetřovatelský pult pro novorozence se speciální termolampou,“ doplnil porodník Janáč.

Chystá se řízená analgezie

Jeden projekt je dokončen, porodníci však mají již další. „Naším dalším plánem je ve spolupráci s našimi anesteziology aktivně na našem porodním sále zavést metodu tlumení bolestivých kontrakcí pomocí pacientem řízené analgezie, která si postupně získává své místo i v naší republice. Zatím tuto metodu používají jen na dvou pracovištích,“ vysvětlil MUDr. Janáč.

Nadační fond se snaží získat finanční prostředky na nákup speciální infúzní pumpy a monitoru, které jsou pro tento účel potřeba. „Doufáme, že to letos ještě stihneme. V následujícím roce bychom se chtěli zaměřit na zmodernizování dalších pokojů na porodním sále a také na rekonstrukci sociálních zařízení na oddělení gynekologie,“ prozradil MUDr. Janáč a poděkoval všem sponzorům a příznivcům za pomoc a důvěru.

Přichází i slovenské rodičky

Jak uvedla mluvčí nemocnice Lenka Plačková, za první pololetí letošního roku bylo ve Vsetíně odvedeno 401 porodů, což je o téměř sedm desítek více než v prvním pololetí roku 2014 (332 porodů). Pokračuje tak pozitivní trend nárůstu počtu porodů posledních let.

„Přichází k nám rodit stále více žen z regionů mimo naši „spádovou oblast“ - z Rožnovska, Vizovicka, Valašskokloboucka a také ze sousedního Slovenska. Ale stále více maminek také z našeho regionu. Podle jejich slov v dotaznících spokojenosti oceňují rodinné prostředí, kvalitní péči i stále se zlepšující prostředí,“ uvedla mluvčí Plačková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?