Ve Vulkanu věří, že omezení prodeje kondomů je jen chyba vyhlášky

7. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení dominantního českého výrobce kondomů Vulkan z Hrádku nad Nisou věří, že omezení prodeje tohoto zboží jen na zdravotnické prodejny je chyba ve vyhlášce, kterou MZ co nejdříve napraví. "Do včerejška jsem si myslel, že chybu má na svědomí tiskařský šotek...


HRÁDEK NAD NISOU (Liberecko) - “ řekl ve čtvrtek generální ředitel Vulkanu Dušan Svoboda.

Vyhláškou o regulaci prodeje zdravotnických prostředků, která platí od roku 2000, zařadilo ministerstvo zdravotnictví kondomy spolu s teploměry, tonometry a sterilními obvazy mezi výrobky, které mohou nabízet jen prodejci zdravotnických prostředků. Prezervativy by tak měly zmizet z malých drogerií, čerpacích stanic i automatů. Toto zařazení zůstalo i v nové vyhlášce, kterou ministerstvo nedávno předložilo. To se nelíbí poslancům ani odborníkům.

Podle Svobody by prodej kondomů pouze v lékárnách a prodejnách zdravotnických potřeb zhoršil dostupnost kondomů pro rizikové skupiny. „Nedokážu odhadnout, jak by se to promítlo do poklesu prodeje, zda by to byla jen procenta, či dokonce desítky procent,“ dodal Svoboda. V každém případě by to podle něj přineslo vyšší počet nakažených sexuálně přenosnými chorobami a nárůst interrupcí.

Argument, že kondomy jako zdravotnický materiál vyžadují přísnější nároky na skladování, je podle ředitele Vulkanu zavádějící. „Například pro jogurty platí desetkrát přísnější předpisy než pro kondomy a nikdo nepožaduje, aby se prodávaly v lékárnách,“ konstatoval.

Hrádecký Vulkan je dominantním českým výrobcem kondomů a pryžového zboží z latexu. Nosným sortimentem výroby jsou kondomy, které se na tržbách společnosti podílejí zhruba ze 40 procent, a asi třetinu produkce představují rukavice. Téměř 60 procent výroby je určeno na vývoz. Firma se 280 zaměstnanci realizovala loni zakázky za 196 milionů korun a ziskem 6,6 milionu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?