Ve vyškovské nemocnici začala rekonstrukce za 135 mil. Kč

22. 9. 2016 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve vyškovské nemocnici začala slavnostním poklepem na základní kámen rekonstrukce budovy B s odděleními neurologie a ušním, nosním, krčním. Vyžádá si zhruba 135 mil. Kč. Nemocnice poskytuje v okrese léčebnou péči pro 90.000 obyvatel, letos slaví 65. výročí vzniku.


Podle ředitelky zařízení Věry Seidlové je rekonstrukce budovy už nutností. Objekt se stavěl v roce 1951 a pro současné potřeby nemocnice a pacientů je už nevyhovující. „Jde o kompletní rekonstrukci. Uskuteční se výměna střechy, oken, budova se zateplí, nové budou vyšetřovny, místnosti sester. Komfort pocítí i pacienti, kdy vzniknou maximálně třílůžkové pokoje se sociálním zařízením. Vše bude nově vybavené,“ uvedla ředitelka.

Vlastní rekonstrukci bude předcházet stěhování současných oddělení neurologie a ušního, nosního, krčního do náhradních prostor. Zahájení samotných stavebních prací je v plánu na konci roku. Předpokládá se, že rekonstrukce potrvá 14 měsíců. Po dokončení se do opravené budovy kromě dvou dotčených oddělení nově přestěhuje i centrum léčebné rehabilitace. Jak ředitelka uvedla, rekonstrukce nebude mít vliv na počet lůžek v jednotlivých odděleních, na neurologii jich zůstane 45, 25 na rehabilitaci.

Polovinu z částky 135 milionů korun uhradí kraj, který je zřizovatelem nemocnice, druhou stát. Poklepu na základní kámen se zúčastnili i hejtman kraje Michal Hašek (ČSSD) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Nemocnice o rekonstrukci dlouhodobě usilovala a teď se podařilo dosáhnout dohody mezi vládou a krajem. Je to myslím pro nemocnici k 65. výročí vzniku pěkný dárek. Stejně jako pro pacienty a zaměstnance nemocnice,“ řekl Sobotka.

Jihomoravský kraj kromě vyškovské nemocnice provozuje i nemocnice ve Znojmě, Ivančicích, Letovicích, Břeclavi, Tišnově, Hodoníně a Kyjově.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?