Ve zlínské nemocnici platí od pondělí kvůli chřipce zákaz návštěv

29. 1. 2018 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Chřipková epidemie ve Zlínském kraji začala. Nejvíce nemocných je ve zlínském okrese, stoná tam 1898 ze 100.000 lidí. Krajská hygienická stanice vydala doporučení o omezení návštěv v lůžkových zařízeních, tedy nemocnicích či domovech seniorů, které se však týká pouze zlínského okresu a s platností od pondělka.


Informace o doporučení omezení návštěv uvedla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Jana Hošková. Zlínská nemocnice na základě doporučení hygieniků vyhlásila od pondělka zákaz návštěv. Zákaz platí až do odvolání, řekla mluvčí krajských nemocnic Dana Lipovská.

„Z důvodu preventivních, abychom ochránili pacienty ve zdravotnických zařízeních a klienty v ústavech sociální péče, doporučujeme omezení návštěv v okrese Zlín, a to od 29. 1. 2018. Vyhlášení omezení či regulace návštěv a jeho následné odvolání je plně v kompetenci ředitelů jednotlivých zařízení, po zvážení místní situace. V ostatních okresech kraje budeme situaci monitorovat, ale předpokládáme, že v příštím týdnu rozšíříme doporučení i na další zdravotnická zařízení a ústavy sociální péče,“ uvedla Hošková.

Nemocnost akutními respiračními chorobami na Zlínsku se proti minulému týdnu zvýšila o 26 procent, z toho nemocných chřipkou přibylo o 430 procent. „Nástup chřipkových onemocnění ale zatím není tak výrazný jako v minulém roce. Jako každoročně nejvíc jsou postiženy věkové skupiny nula až pětiletých dětí a šesti- až čtrnáctiletých dětí. Laboratorně jsou hlášeny ve Zlínském kraji záchyty jak chřipky A, tak i B,“ uvedla Hošková.

Ve Zlínském kraji akutní respirační onemocnění trápí 1456 lidí ze 100.000, což je o 16 procent více než minulý týden, z toho s chřipkou stoná 70 lidí ze 100.000, o 67 procent více než před týdnem. „Nárůst onemocnění je charakteristický pro chřipková onemocnění v tomto období a není ničím výjimečný, ale v letošním roce nemocnost chřipkou stoupá pomaleji, než jsme zvyklí z let minulých,“ uvedla ředitelka. V následujících týdnech by měla nemocnost ve všech okrese stoupat.

V kraji však zatím nebyl hlášen žádný závažný průběh onemocnění chřipkou. Minulou zimu byl jeden závažný průběh onemocnění, nikdo na chřipku nezemřel. O rok dříve však bylo v kraji 15 závažných případů, z toho deset lidí zemřelo.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?