Ve Zlínském kraji přibylo respiračních chorob, chřipka ještě není

13. 1. 2014 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Zlínském kraji se oproti minulému týdnu o 36 procent zvýšil počet nemocných s akutními respiračními chorobami. Trpí jimi 1068 lidí ze 100.000 obyvatel. Chřipkové viry hygienici zatím nezachytili, řekla vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Hana Tkadlecová.


„Nejvyšší nárůst nemocnosti byl u školních dětí a mladých dospělých, což se dá očekávat i v dalším týdnu, jak se budou děti postupně promořovat,“ podotkla Tkadlecová.

U školních dětí činil nárůst 46 procent, u mladých lidí mezi 15 a 24 lety přes 80 procent. Nejvíce nemocných je na Zlínsku. Nemocnost před vánočními svátky byla však ještě o něco vyšší, stonalo 1215 ze 100.000 obyvatel kraje.

Nástup chřipkové sezony se podle hygieniků tradičně objevuje před vánočními svátky, poté přichází útlum a na přelomu ledna a února začíná první vlna chřipkové epidemie.

Chřipková sezona patřila loni v kraji k nejsilnějším v posledních letech. Nemocných respiračními chorobami bylo přes 2500 lidí ze 100.000 obyvatel, na chřipku zemřelo v kraji devět lidí. Podobně vysoký výskyt chřipky hygienici evidovali v roce 2009. Hygienici proto doporučovali před letošním nástupem zimy očkování proti chřipce.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?