Ve Zlínském kraji se stonalo nejdéle v republice

29. 10. 2012 7:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé ve Zlínském kraji v prvních devíti měsících letošního roku prostonali nejvíce dní v republice. Jedna pracovní neschopnost v kraji průměrně trvala 57 dní, celostátní průměr byl 47,11 dne, informovala ČTK mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Jana Buraňová. Prostonaných dnů i případů pracovní neschopnosti však v kraji meziročně ubylo.


ČSSZ eviduje v kraji do konce září 48.370 ukončených případů pracovní neschopnosti, loni jich bylo ke stejnému datu 56.136. Snížil se také celkový počet prostonaných dnů, letos jich bylo 2,757.031, za tři čtvrtletí loňského roku téměř 3,2 milionu. Počty se snížily také v republikovém měřítku.

Na druhém místě v délce trvání nemoci je po Zlínském kraji Moravskoslezský kraj, následuje Olomoucko. Naopak nejkratší dobu prostonají lidé v Praze, a to průměrně 37 dní.

Nejčastější příčinou nemoci byly stejně jako v minulých obdobích nemoci dýchací soustavy, trápily 31 procent všech nemocných. Tato onemocnění však měla tradičně nejkratší průběh, vyžádala si pracovní neschopnost o průměrné délce 16,8 dne. Mezi další časté důvody pracovní neschopnosti patřily nemoci pohybové soustavy, zejména páteře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?