Vědci hledají alternativy k pokusům na zvířatech

24. 9. 2014 10:28
přidejte názor
Autor: Redakce

Koncem srpna se v Praze konal 9. světový kongres o alternativách k pokusům na zvířatech a používání zvířat v biologickém výzkumu. Kongres je tradiční platformou pro setkání mezinárodních expertů a poskytuje příležitost otevření etických otázek pokusů na zvířatech a hledání alternativních metodických přístupů v oblasti vědy.




Nová generace vědců uplatňuje tzv. strategii 3R, která požaduje snížit počet zvířat zařazených do pokusů (reduction), omezit jejich strádání v pokusech (refinement) a tam, kde jsou dostupné zkoušky využívající buňky a tkáně lidského původu, nahradit pokusy na zvířatech alternativními metodami in vitro (replacement).
V posledních desetiletích dochází k dramatickému snížení počtu zvířat používaných pro vědecké účely a k rozvoji moderních výzkumných metod bez použití zvířat, což ukazuje odhodlání vědecké obce soustředit se na novou a kvalitnější vědu. „Jsem hrdá na to, že Praha poprvé hostila tuto významnou akci. Je to pro nás uznáním, že společnost České republiky byla vždy založena na humánních tradicích a odpovědnosti k životnímu prostředí a kvalitě životních podmínek zvířat,“ řekla MUDr. Dagmar Jírová ze Státního zdravotního ústavu. K akci se vyjádřil také děkan LF UK Hradec Králové prof. MUDr. RNDr. Miroslav Červinka, CSc.: „Naše univerzita je jednou z nejstarších vědeckých institucí ve střední Evropě a v současné době jsme také jednou z klíčových institucí v České republice. Systematicky a dlouhodobě věnujeme zvláštní pozornost otázce laboratorního použití zvířat pro vzdělávání a výzkum. Proto jsem rád, že můžeme být součástí této významné mezinárodní akce.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?