Vědci možná vysvětlili příčinu předčasných porodů

12. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědci z Univerzity v britském Newcastlu zřejmě zjistili příčinu některých předčasných porodů. Průběh těhotenství má totiž asi souvislost s produkcí proteinu G alfa S, který uvolňuje svaly v děloze a umožňuje tak růst dítěte...


Při normálním průběhu těhotenství se hladina proteinu udržuje po celou dobu gravidity na stejné úrovni a během porodu se snižuje. K předčasným porodním stahům dochází tehdy, pokud se hladina proteinu sníží dříve, než je dítě dostatečně vyvinuté.

Vědci z Newcastlu se domnívají, že pokud se najdou způsoby, jak hladinu proteinu ovlivnit, bylo by možné předčasným porodům zabránit.

Dr. Nick Europe-Finner, který výzkumný tým vede, pro BBC News Online řekl: „Snažíme se zjistit, jaké mechanismy způsobují uvolňování dělohy. Pokud tyto mechanismy pochopíme, zjistíme, proč dochází k předčasným porodním stahům.“

V Británii se každý rok narodí kolem 50 tisíc „nedonošených“ dětí. Dvě třetiny novorozenců, kteří zemřou ihned po porodu, tvoří přitom děti, které byly narozeny předčasně.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz,12.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?