Vědci testují chytré hodinky, které umí zjistit těhotenství

3. 11. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Tradiční domácí těhotenské testy by mohly brzy nahradit chytré hodinky, které na základě nepatrných fyziologických změn dokážou upozornit ženy na to, že čekají dítě. Zařízení nyní testují vědci z univerzitní nemocnice ve švýcarském Curychu.


Systém vyhodnocující teplotu, puls a dechovou frekvenci podle nich umí zjistit těhotenství už týden po početí, což je zhruba ve stejnou dobu jako při použití nejcitlivějších těhotenských testů. V budoucnu by to podle vědců mohlo být ještě dříve.

Nástroj je založen na už existujícím „chytrém náramku“ Ava, který vyvinula jedna firma z amerického Silicon Valley. Náramek podle autorů umí upozornit na dobu, kdy je žena během menstruačního cyklu nejplodnější a je největší šance na početí. Zjišťování těhotenství má být další fází.

Curyšští vědci hodlají systém dále vyvíjet tak, aby sledoval ženu i během těhotenství a uměl varovat před riziky, jakými je například preeklampsie, která se projevuje zvýšeným tlakem a otoky a v nejzávažnějších stavech může ženu i ohrozit na životě.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?