Vědci v USA zjistili, že větší používání mobilu vyvolává úzkost

9. 12. 2013 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Příliš mnoho času stráveného používáním mobilního telefonu nemusí znamenat, že jste víc spojení s okolním světem a šťastnější. Nový výzkum vědců z Kentské státní univerzity v Ohiu zjistil, že čím víc času studenti trávili s mobilním telefonem, tím víc trpěli úzkostí a zhoršovaly se jejich studijní výkony.


Informoval o tom na svých internetových stránkách časopise Time.

Výzkumníci do projektu zapojili 500 studentů univerzity, kteří jim během roku hlásili, kolik času denně strávili používáním mobilního telefonu společně s pocity, hladinou úzkosti či spokojenosti. Na konci roku rovněž studenti vědcům dovolili podívat se na záznamy jejich školních výsledků a známek. Nejen že vyšší používání mobilního telefonu souviselo s nižší spokojeností a štěstím, ale bylo spojené také s horšími známkami. Podle vědců patrně proto, že tito studenti byli nervóznější a nedokázali se plně soustředit na učení.

Zatímco předchozí výzkumy zjistily, že mobilní telefony mohou zlepšit společenské vztahy a snížit pocit izolace, nová studie zveřejněná v časopise Computers in Human Behavior naznačuje, že neustálý přístup k informacím může být dvousečnou zbraní.

Vědci uvedli, že studenti se mohou cítit pod tlakem, aby byli ve stálém kontaktu se svými přáteli. Někteří mohou mít problém odpojit se, což jen zesiluje stres spojený s jejich telefony. Občasná samota je důležitá pro pocit pohody, ale studenti, kteří jsou neustále připoutaní ke svým telefonům, tyto „osamělé chvilky“ nemají.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?