Vědci z ICRC dostali dotaci na uvedení výsledků výzkumu na trh

25. 4. 2013 7:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědci z brněnského Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) a Akademie věd ČR dostali z Evropské unie dotaci 32 milionů korun na uvedení výsledků svého výzkumu na trh. Rozšířit by se tak mohla například technologie pro měření kardiovaskulárního systému pomocí slabého elektrického proudu, takzvaná bioimpedance. Odborníci také pracují na přípravě nových enzymů, které urychlují chemické reakce, informovala ČTK mluvčí nemocnice u sv. Anny, pod kterou ICRC spadá, Šárka Urbánková.


„V současnosti naši odborníci pracují na dokončení několika zajímavých technologií, u kterých věříme, že mají velkou šanci uspět na trhu. Jsme proto velice rádi, že jsme získali finanční podporu z EU, která jejich finalizaci včetně zajištění právní ochrany a následného využití v praxi, urychlí,“ uvedl ředitel nemocnice Roman Kraus. Během procesu budou odborníci například hledat pro uvedení technologií na trh vhodné partnerské firmy.

Třeba prototyp zařízení pro měření vlastností kardiovaskulárního systému a činnosti srdce bude podle Urbánkové možné využít pro sériovou výrobu. „Zařízení má velký potenciál především v oblasti prevence, kdy detailní diagnostika stavu kardiovaskulárního systému a následná opatření mohou předejít vážným onemocněním srdce a cév v budoucnosti,“ podotkla mluvčí.

Nové enzymy urychlující chemické reakce zase mohou být prospěšné ve farmaceutickém průmyslu. Vědci také pracují na identifikaci sloučenin, které budou mimo jiné využitelné při vývoji léků s protirakovinným účinkem.

Projekt ICRC funguje při brněnské nemocnici u sv. Anny zhruba deset let. Loni na podzim dostali výzkumníci novou budovu za celkem zhruba pět miliard korun a postupně se do ní stěhují jednotlivé kliniky. Zatím zahájila provoz kardioangiologická klinika, jako druhá se během jarních měsíců měla stěhovat neurologická klinika.

Kvůli zpoždění v dodávce technologií se ale stěhování zpozdí. Podle Urbánkové by měla být klinika přestěhovaná do podzimu. Některé výzkumné týmy pracují v rámci projektu nezávisle na stěhování do nové budovy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?