Vědci z ICRC zaznamenávají úspěchy při výzkumu mozku

27. 9. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědci z Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) v Brně zaznamenávají úspěchy ještě před otevřením budovy centra. V 11 projektech se podařilo například využít nové zobrazovací metody při zkoumání mozkových výdutí či nádorů nebo při léčbě epilepsie. Vědci a lékaři spolupracují s americkou Mayo clinic, výsledky svých výzkumů chtějí co nejrychleji dostat do praxe, řekli dnes novinářům.


Do právě dokončované budovy ICRC se jako první přestěhují kardiologická a neurologická klinika na přelomu října a listopadu.

Jedním z projektů ICRC při Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně je zkoumání mozkových výdutí, které má zhruba každý dvacátý člověk v populaci. Pokud výduť praskne, 50 procent lidí umírá a z přeživších mají dvě třetiny trvalé poškození. „My jako neurochirurgové musíme selektovat pacienty, kteří mají riziko vysoké a výkon je pro ně lepší než to nechat být,“ řekl lékař Aleš Hejčl.

V projektu IRCR nazvaném Neuro 3 se lékaři snaží výzkum výdutí posunout. Modelují proto krevní toky ve výdutích, zkoumají rizikové faktory a spolupracují i s matematiky. Do budoucna by tak mohli pokročit v léčbě a hodnocení rizikových pacientů.

S výsledky výzkumu se lékaři chtějí dělit s veřejností a studenty, kteří mají zájem pracovat v klinickém výzkumu. Připravují proto řadu popularizačních přednášek a akcí, nejúspěšnějším studentům nabídnou spolupráci. Zájemci se budou moci do ICRC přijít podívat na dny otevřených dveří, chystají se webové stránky i krátké dokumentární filmy.

Objekt ICRC začali stavbaři v areálu svatoanenské nemocnice budovat předloni, výstavba a vybavování všech nových prostor má skončit na konci roku 2013. Náklady na vznik centra se blíží pěti miliardám korun, zhruba 2,4 miliardy korun získali autoři projektu z Evropské unie.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?