Vědecká centra z H. Králové a Pardubic chtějí dotaci 81 mil. Kč

25. 3. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Centrum transferu biomedicínských technologií (CTBT) Fakultní nemocnice Hradec Králové a Centrum transferu technologií a znalostí (CTTZ) Univerzity Pardubice chtějí získat z chystaného evropského programu Integrovaných územních investic (ITI) 81 milionů korun.


Společný projekt, k němuž centra přizvala též Technologické centrum Hradec Králové, má podpořit vědecké a výzkumné aktivity v obou regionech, uvedla v tiskové zprávě mluvčí CTBT Zuzana Boučková.

Projekt chce poskytnout akademikům a firmám služby v oblastech ochrany duševního vlastnictví, pomoc při inovacích či s rozjezdem takzvaných start-up podnikání. „Jsme schopni zajistit nejen profesionální podporu, ale také obstarat první finance, které začnou posouvat nápad dál, vedeme obchodní vyjednávání, umíme nabídnout výsledky výzkumu a vyhledat zákazníky,“ uvedl za CTBT náměstek pro strategické řízení a rozvoj hradecké fakultní nemocnice Karel Antoš.

Podle ředitele CTTZ Univerzity Pardubice Michala Svobody má projekt pomoci akademikům převést jejich aplikovatelné výsledky a podnikatelské myšlenky do praxe. „Vědci se budou nadále věnovat své práci, my zajistíme komerční využití vyvinutých technologií v praxi,“ řekl Svoboda.

Hradecké CTBT, které se specializuje na medicínu a přírodní vědy, zastupuje vědce z fakultní nemocnice, Univerzity Hradec Králové a Fakulty vojenského zdravotnictví. CTTZ Univerzity Pardubice zastupuje vědce a akademické pracovník univerzity, podporuje spolupráci s průmyslem, především v oblasti chemie, elektrotechniky, informačních technologií a dopravních systémů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?