Vedení a archivace zdravotnické dokumentace – hlášení sester

11. 5. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
"Jakými pravidly legislativa upravuje vedení záznamů sester (tzv. hlášení sester) o pacientech a vyšetřeních? Jak dlouho se takové záznamy archivují a je to vůbec nutné? Ze zkušenosti vím, že některá pracoviště tyto záznamy nevedou," píše čtenářka Zdraví.Euro.cz.


Hlášení sester (vedení záznamů sester) je součástí zdravotnické dokumentace o nemocném, jejíž vedení včetně lhůt pro archivaci upravuje vyhláška č. 385/2006 Sb., o zdravotnické dokumentaci, a její přílohy č. 1–3. Znění vyhlášky naleznete například na internetových stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR (www.mzcr.cz, sekce Legislativa – Zdravotní péče – Společné předpisy a instrukce).

Pozornosti z hlediska vedení záznamů sester pak doporučuji zejména bod 11 přílohy č. 1 uvedené vyhlášky, kde naleznete, co musí obsahovat záznam o ošetřovatelské péči (ošetřovatelskou anamnézu pacienta, zhodnocení zdravotního stavu pacienta a posouzení jeho potřeb pro stanovení postupů ošetřovatelské péče a ošetřovatelského plánu; dále je zde stanoveno, co se uvádí v ošetřovatelském plánu, náležitosti ošetřovatelské propouštěcí zprávy nebo doporučení k dalšímu ošetřovatelskému postupu v případě předání pacienta do další ošetřovatelské péče).

Ohledně uchovávání zdravotnické dokumentace je stanoveno (blíže viz § 6 vyhlášky č. 385/2006 Sb.), že se uchovává po dobu 5 let a její vyřazování ve skartačním řízení zajišťuje zdravotnické zařízení, které ji vede, v souladu se skartačním řádem, jenž by měl být vydán v souladu s vyhláškou. Obecně lze tedy shrnout, že zdravotnické zařízení je povinno zdravotnickou dokumentaci vést a archivovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?