Vedení liberecké nemocnice v případě odvolání nedostane odstupné

10. 9. 2013 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení liberecké nemocnice v případě odvolání nedostane odstupné a ředitel i náměstci budou pobírat v průměru o zhruba 40 procent méně než jejich předchůdci. Dohodlo se na tom nové vedení nemocnice s Libereckým krajem, který je jejím většinovým vlastníkem. ČTK to řekla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Zuzana Kocumová (Změna pro Liberecký kraj). Úspory souvisejí se špatným ekonomickým stavem nemocnice, před nástupem nového vedení vykazovala měsíčně ztrátu asi deset milionů korun.


„Shodli jsme se, že je důležité, aby management prožíval s nemocnicí dobré i horší časy na vlastní kůži. V současnosti má nemocnice finanční problémy a je správné, že nové vedení přistoupilo na razantní omezení vlastních platů, i když na jiných pozicích v nemocnici se se snižováním platů nepočítá,“ dodala Kocumová.

Za první pololetí podle generálního ředitele Luďka Nečesaného vykazuje nemocnice šedesátimilionovou ztrátu a za faktury dluží po lhůtě splatnosti 23 milionů korun. Loňský rok přitom ukončila milionovým ziskem. „Věřím ale, že rok budeme končit s vyrovnaným výsledkem,“ uvedl Nečesaný na konci srpna, necelý měsíc po nástupu do funkce.

Podle Nečesaného se snížily platy generálního ředitele, odborných ředitelů, hlavní sestry, controllingu a sekretariátu. Na mzdových nákladech tak nemocnice měsíčně ušetří 156.000 Kč. „K úspoře došlo i navzdory tomu, že je členů vedení více. Dosud totiž nebyly obsazeny důležité pozice například obchodního a technického ředitele,“ dodal.

Plat Nečesaného je o zhruba 75.000 korun měsíčně nižší, než byl za předchozího vedení, a pohybuje se mezi 90.000 až 100.000 Kč. U odborných ředitelů je mzda mezi 70.000 až 80.000 Kč. „Z původních pracovních smluv bude také vypuštěna konkurenční doložka, která zaručuje po ukončení funkce členům vedení další tři platy ve standardní výši a zároveň zabraňuje v nástupu na podobnou funkci v jiném zařízení,“ uvedla Kocumová. Od příštího roku se podle ní změní i systém odměn. „Nebudou jako v minulosti paušální, ale budou zohledňovat výsledky,“ vysvětlila. Kritéria pro odměňování bude dozorčí rada nemocnice teprve projednávat.

Nečesaný největší zdravotnické zařízení v Libereckém kraji s 980 lůžky a 2150 zaměstnanci už v minulosti vedl, a to od roku 2007 do konce roku 2010. Když skončil, dostal odchodné šest měsíčních platů, celkem asi tři miliony korun. Tak vysoké odstupné obdržel díky odměnám na konci roku, které mu znatelně zvýšily základní plat. Tehdy ve smlouvě konkurenční doložku měl a nemohl půl roku jinde ve zdravotnictví pracovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?