Vedení nemocnice ve Varech se dostalo do konfliktu s odbory

31. 1. 2013 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Karlovarské krajské nemocnice a.s. (KKN) se ostře ohradilo proti vyjádření Lékařského odborového klubu (LOK), který v minulých dnech pohrozil protesty kvůli údajně neutěšené situaci v nemocnici v Karlových Varech.


V prohlášení, zaslaném médiím, LOK kritizuje okolnosti uvádění nového Pavilonu akutní medicíny do provozu a naznačuje, že se rozpadají lékařské týmy. Generální ředitel KKN Luděk Nečesaný tato tvrzení popřel. Novinářům řekl, že podobná vyjádření nemocnici poškozují a že zvažuje právní kroky proti LOK.

Prohlášení LOK může podle ředitele porušovat jak některé povinnosti zaměstnance, tak i právní předpisy. Nečesaný prohlásil, že zvažuje možnost, že by ve vedení nemocnice zůstal i po svém ohlášeném odchodu k 31. březnu. „Myslel jsem, že všechno hlavní je hotovo, ale zřejmě není,“ uvedl.

Vyjádřením chtěl LOK zřejmě podpořit primáře interního oddělení Jaroslava Žáka. Ten jako jediný ze sedmi primářů neuhájil svoji pozici a na jeho místo bude vyhlášeno výběrové řízení. Žák dnes uznal, že personální záležitosti jsou věcí vedení. Na propad výkonu jeho oddělení má ale odlišný názor než vedení. Sám také zvažuje, jestli nepodnikne právní kroky proti Nečesanému, který jeho oddělení nazval katastrofou.

LOK v prohlášení tvrdí, že lékařské týmy byly obětovány ke zřízení zvláštního akutního hybridu, jak nazývá nový pavilon, který poskytuje zázemí akutním oborům. Předseda LOK karlovarské nemocnice Martin Beránek dnes řekl, že z nemocnice odchází kvalifikovaní odborníci. Konkrétní jména ale neuvedl. Nečesaný na to reagoval tím, že za rok se podařilo zvýšit počet lékařů ze 172 na 184.

Podle Beránka se pracovní podmínky při zprovozňování pavilonu mění za pochodu. Podle Roberta Jandy, který má rozjezd pavilonu na starosti, jde o pilotní projekt u nemocnic velikosti karlovarské, kdy se slučují do jednoho pavilonu obory, aby se zlepšila péče o pacienty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?