Vedení Příbrami odmítlo vysvětlit, proč prodalo polikliniku

21. 2. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Příbrami odmítlo odpovědět opozičním zastupitelům na důvody, které ho vedly ke kontroverznímu prodeji 1. polikliniky. Odvolalo se na skutečnost, že okolnosti soutěže prověřuje policie.


Zastupitel za TOP 09 Jan Cikler se pozastavil nad tím, že vedení města v prosinci, kdy se prodej schvaloval, nic nesdělilo k důvodům, proč se majetku zbavuje. Požádal proto, aby důvody byly dodatečně osvětleny na dnešním jednání.

Místostarosta Ivan Šedivý (ODS) to ale odmítl s poukazem na policejní vyšetřování. „Pokud někdo dá žalobu na město, tak my máme právo a povinnost na to neodpovídat. Využívám svého práva, dokud nebudu vyslechnut, na to neodpovídat,“ uvedl Šedivý. Starosta Josef Řihák (ČSSD) v minulosti uvedl, že vybírané nájemné nestačilo ani na běžnou údržbu a objekty je navíc nutné zrekonstruovat.

Zastupitelé dnes vzali na vědomí obě petice týkající se prodeje zdravotnického zařízení, které dohromady podpořilo kolem 6000 lidí. Proti prodeji se vyslovilo 4329 lidí a proti případnému rušení zdravotnického zařízení 1797 signatářů. Někteří zastupitelé zalitovali toho, že se materiálem nezabývali ještě na prosincovém zasedání před schválením prodeje.

„Už několikrát se stalo, že se petice projednávaly pozdě. Jestliže dnes řešíme petici, která měla být projednávána na minulém zastupitelstvu, není to k ničemu,“ podotkl zastupitel za sdružení Příbramáci pro Příbram Petr Kareš. Koaliční zastupitelé ale tvrdili, že signatáři petice přinesli pozdě a museli by je před zastupiteli ještě projednat radní. Kareš dnes také uvedl, že podle některých informací chtějí lékaři z 1. polikliniky po schválení prodeje odejít.

Do soutěže na prodej zdravotnického zařízení a sousední budovy, ve které je záchytná stanice a noclehárna pro bezdomovce, se přihlásily čtyři společnosti. Nejvyšší cenu, 20,5 milionu korun, nabídla plzeňská firma Triticum. Dvě z neúspěšných firem, Ravak a Rodiso, napadly soutěž kvůli údajné netransparentnosti. Nelíbí se jim, že jejich zástupci nebyli přizváni k otevírání obálek. Údajně se uskutečnilo za zavřenými dveřmi jen za přítomnosti právníka, který s městem spolupracuje.

Převod budovy nyní blokuje žaloba na určení vlastnického práva, kterou jako účastník řízení podala firma Rodiso. Napadá v ní platnost kupní smlouvy, zejména s ohledem na údajné nedodržení požadavku transparentnosti výběrového řízení. Jindřich Vařeka z firmy Ravak dnes upozornil, že žaloba by se mohla dostat až k Nejvyššího soudu a potrvá dlouho, než soud kauzu uzavře. Město by podle něj do té doby nemělo sahat na peníze, které mu přišly na účet. „Pokud s těmi penězi počítáte, tak to nebude tak rychle,“ dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?