Vedení Úrazové nemocnice? Nejsme spokojení, zní z města

19. 8. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Radní vypsali výběrové řízení na ředitele Úrazové nemocnice. S vedením ředitele Doležala nejsou spokojení. Vadí jim třeba dluh nemocnice 45 milionů korun.


V Úrazové nemocnici působí jako ředitel už šest let a bojuje s její zadlužeností. Teď radní města posoudili práci Karla Doležala a rozhodli se jej ve funkci nepotvrdit přímo. Obhájit ji musí ve výběrovém řízení, které rada včera vyhlásila. Radní totiž s Doležalovými výsledky nejsou spokojení. „Neřídil nemocnici ze sta procent dobře. Jinak bychom neorganizovali výběrové řízení,“ sdělil náměstek primátora Richard Mrázek.

Podle něj souvisí nespokojenost radních i s dluhem nemocnice zhruba pětačtyřicet milionů korun. „Myslím si, že ji nechtěl úmyslně poškodit. Spíše jde o jeho manažerská rozhodnutí. Uvidíme, zda by někdo jiný dělal lepší,“ řekl.

Spokojený s Doležalovým vedením není ani náměstek primátora pro zdravotnictví Matěj Hollan. Ale je zároveň přesvědčený, že nemocnice bude zadlužená za jakéhokoliv ředitele. „Zatím analýza ukázala, že úrazovka i nemocnice Milosrdných bratří fungují. Nejsou v nich větší problémy. Zadluženost pramení z výkonů, které nemocnice dělá. Proto chceme změnit poskytované výkony tak, aby ztráty nebyly tak výrazné,“ shrnul.

Ředitel Doležal upozornil, že mu o vyhlášení výběrového řízení nikdo neřekl. „Počítal jsem s ním ale. Je to důsledek nástupu nového vedení radnice,“ prohlásil.

Zároveň zdůraznil, že se zatím výběrovým řízením nezabývá. „Připravujeme se na otevírání nového pavilonu, mám teď tedy práce nad hlavu,“ řekl.

Zda obhájí post nechtěl odhadovat. „Záleží na vypsaných podmínkách. Myslím, že splňuji kvalifikační předpoklady. Důležité ale je, jakou vizi má radnice o vedení nemocnice. Třeba mám jinou představu. Navíc už nejsem nejmladší a vedení mi dává zabrat,“ konstatoval Doležal.

Standardní postup

Na rozdíl od něj o výběrovém řízení věděl ředitel další brněnské nemocnice Milosrdných bratří Josef Drbal. „Není to nic nestandardního,“ konstatoval. Termín pro podávání přihlášek radní vypsali na začátek září. „Všechny podrobnosti ale teprve obratem zveřejníme,“ ujistil náměstek Hollan. V minulosti v podobných případech měli zájemci o místo čtyři týdny na vypracování svojí koncepce fungování. Z kandidátů pak komise vybírala tři nejlepší a radě doporučovala i jejich pořadí.

Město vypíše v budoucnu výběrové řízení i na šéfa nemocnice Milosrdných bratří. „Stejně jako na všechny příspěvkové organizace. Začali jsme Turistickým informačním centrem, pokračujeme nemocnicemi. Prověřujeme, jak jsou personálně a ekonomicky řízené. Poté se buď rozhodneme pro výběrové řízení, nebo ne,“ doplnil Mrázek.

Výběrová řízení na nové ředitele podle něj nesouvisí se sloučením městských nemocnic, o němž radní uvažují od začátku letošního roku. „Výběrové řízení se slučováním nemá nic společného,“ řekl.
Rozhodovat se město bude po dokončení analýzy obou zařízení. „Kvůli tomu jsme jmenovali pracovní skupinu, která na naše otázky odpoví,“ zhodnotil Mrázek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?