Velká Británie obviňuje USA z přetahování ošetřovatelského personálu

20. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
„Nemůžeme a nebudeme nečinně přihlížet, jak americké kliniky verbují naše zdravotní sestry a pomocný zdravotnický personál“, prohlásila předsedkyně odborů ošetřovatelského zdravotnické personálu Royal College of Nursing...


Mezi Velkou Británií a USA vypukl zdravotně politický spor vyvolaný přetahováním kvalifikovaného zdravotního personálu. Velká Británie předhazuje USA, že verbuje tisíce zdravotních sester a pomocného zdravotnického personálu tím, že jim slibuje dvojnásobný plat a do tří měsíců Zelenou kartu.

Ve Spojených státech chybí víc jak jeden milión ošetřovatelského personálu. Proto provozovatelé velkých klinik zahájili ofenzívu s lukrativními nabídkami. V průběhu nadcházejících 12 měsíců má být do USA ze zahraničí získáno přibližně jeden milion kvalifikovaného ošetřovatelského personálu. Hlavní zemí, kde USA „verbuje“, je Velká Británie, kde státní zdravotní službě (National Health Service, NHS) dnes chybí desetitisíce zdravotnických pracovníků.

„Nemůžeme a nebudeme nečinně přihlížet, jak americké kliniky verbují naše zdravotní sestry a pomocný zdravotnický personál“, prohlásila předsedkyně odborů ošetřovatelského zdravotnické personálu Royal College of Nursing (RCN), Dr. Beverly Malonová – sama Američanka – projevila však pro mladé britské zdravotní sestry pochopení. Raději pracují v New Yorku nebo v Los Angeles než v Londýně nebo Liverpoolu, protože „Amerika je velmi atraktivní zemí s velmi dobrými výdělečnými a kariérními možnostmi“.

„Ve Velké Británii podle RNC již léta stoupá počet zahraničního ošetřovatelského personálu, pracujícího pro NHS. Zatímco v 90. letech byla zahraničního původu každá desátá ošetřovatelská síla NHS, dnes je již každá druhá příchozí ze zahraničí. Od roku 2001 pochází podle RNC z asi 30.000 nových ošetřovatelských sil přibližně 15.000 ze zahraničí.

Dr. M. Němec pro www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?