Velká Británie znovu debatovala o poplatku za návštěvu lékaře

30. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Profesní organizace Royal College of Nursing (RCN), zaštiťující ošetřovatelský personál, se na své výroční konferenci zabývala i otázkou zavedení poplatku za návštěvu praktického lékaře. Nakonec delegátky sjezdu hlasovaly proti této platbě pacienta.




RCN tradičně zastávala názor, že přístup k primární zdravotní péči v rámci Národní zdravotní služby (NHS) má být bezplatný. V současnosti však představitelé organizace upozorňují, že prostředky NHS „nejsou bezedné“.
Andy McGovern, jenž pracuje jako sestra v jedné z londýnských nemocnic, patří k menšině ošetřovatelů, kteří se zavedením poplatku za návštěvu praktického lékaře souhlasí. Podle něho by se mělo jednat o fixně stanovenou částku, již by pacient při každé návštěvě musel platit. „Je nutné, abychom na toto téma zahájili velmi vážnou debatou, protože finanční prostředky se v budoucnu najdou jen těžko,“ upozornil Andy McGovern.

Jasný nesouhlas

Výkonný ředitel RCN Peter Carter ještě před začátkem konference ujistil, že sestrám „velmi záleží na osudu NHS a nebojí se složitých rozhovorů o její budoucnosti“. „Dali jsme jasně najevo, že řešením finančních problémů, v nichž se NHS nachází, není snižování platů zaměstnanců zdravotnických zařízení, kteří jsou své práci oddáni. Poplatky za návštěvu praktického lékaře jsou kontroverzním tématem, které je však velmi silně spjato se samotnou podobou NHS. Politické strany by se námi měly řídit a ve světle příštích voleb jasně deklarovat, jaká je jejich představa o budoucím financování NHS. Je třeba nyní přestat s věštěním a začít mluvit o reálných řešeních a dlouhodobých vizích pro NHS,“ zdůraznil Peter Carter. Nakonec však sestry v rámci svého liverpoolského setkání hlasovaly jednoznačně proti návrhu poplatků – více než 90 % delegátů s nimi vyjádřilo nesouhlas.
„V budoucnu přijde doba, kdy se budeme muset rozhodnout mezi zvýšením daňového zatížení obyvatel nebo platbami za veřejné služby, včetně zdravotnictví. Debata nad zavedením poplatků se tak ještě najisto objeví. Ačkoli je to pro mnohé subjekty stále silně tabuizované téma, je nesmírně důležité začít přemýšlet nad budoucností,“ komentoval výsledky hlasování Andy McGovern.
Dave Dawes z manchesterské organizace RCN ve svém projevu zaměřeném proti přijetí poplatku u praktického lékaře uvedl, že si bohužel dovede představit svět, kdy se lidé „budou dívat do svých kapes, aby zjistili, kolik mají peněz a zda si mohou návštěvu lékaře dovolit, či ne. V takové zemi už jsme žili a rozhodli se, že nadále nechceme. Proto jsme zavedli NHS,“ podotkl Dave Dawes.

BMA v pokušení

Úvahy o zavedení poplatku za návštěvu lékaře zaznívaly před nedávnem i od lékařů – Britská lékařská asociace (BMA) vydala po jednom ze zasedání regionálních organizací prohlášení, podle něhož by poplatek vybíraný od některých pacientů „zdůraznil hodnotu“ služeb praktického lékaře. Návrh však byl smeten ze stolu poté, co se proti němu postavila řada osobností britského lékařství, včetně bývalého předsedy výboru pro praktické lékařství při BMA Laurence Buckmana, který prohlásil, že poplatek by vedl „k přežití nejbohatších, nikoli léčbě těch skutečně nemocných“. BMA proto výsledek hlasování na konferenci RNC přivítala. „Nejen že by byl takový systém složitý a finančně náročný na zavedení, ale ještě by vytvořil hranici mezi péčí a nejzranitelnějšími skupinami obyvatel. Přístup pacientů ke zdravotní péči by měl být založen na jejich potřebách, nikoli na velikosti jejich bankovního konta,“ prohlásil tiskový mluvčí BMA. Podobně reagovalo i ministerstvo zdravotnictví, které deklarovalo, že zavádění poplatku za návštěvu praktického lékaře rozhodně nemá v úmyslu.

Nevážíme si věcí zdarma

Téma zavedení poplatků za některé služby, jež dosud pacienti v rámci NHS využívají zdarma, není ve Velké Británii ničím novým. Na podzim loňského roku vydala nezávislá organizace Reform zprávu, v níž navrhla poplatek za návštěvu praktického lékaře ve výši 10 liber. Kromě toho zpráva zmiňovala rovněž 10librový poplatek za každou noc, po kterou je pacient hospitalizovaný v nemocnici, zvýšení poplatku za recept, platbu za péči spojenou s koncem života a pokutu ve výši 10 liber, pokud se pacient nedostaví k lékaři v dohodnutý termín. Reform navíc nepočítala s výjimkou pro žádnou ze skupin obyvatel (v současnosti jsou od poplatků osvobozeni senioři a těhotné ženy).
Oficiální statistiky předvídají, že v roce 2020 dosáhne roční dluh NHS 30 miliard liber. Odborníci se rovněž obávají výrazného úpadku úrovně poskytované zdravotní péče. Deník Daily Mail připomíná, že poplatek za návštěvu praktického lékaře je zaveden téměř ve dvou třetinách západních zemí, v polovině pak nemocní platí i za hospitalizaci. Z loňského průzkumu mezi 440 praktickými lékaři vyplynulo, že 51 % by se zavedení poplatku nebránilo.
Jedním z těch, kteří by zavedení poplatku za návštěvu ordinace přivítali, je dr. Shailendra Bhatt. „Denně mám spoustu pacientů, kteří přicházejí, aniž by k tomu vlastně měli důvod – ‚prostě se zastavili, protože šli kolem‘. Lidé si neváží levných věcí, natož něčeho, co mají zdarma,“ uzavírá lékař.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?