Vepřek: Pojišťovny musí být solidární

21. 6. 2011 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněmovna má dnes rozhodnout, zda zdravotní pojišťovny vrátí třetinu zůstatků ze svých účtů. Podle nich jde o dotaci špatně hospodařící VZP. "Musejí být solidární," říká poradce ministra zdravotnictví Pavel Vepřek.


E15: Pojišťovny tvrdí, že hrozí destabilizace systému. Souhlasíte?

Musíme krýt zvýšení nákladů v důsledku růstu DPH. Třetina zůstatků na účtech některých pojišťoven představuje 5,4 miliardy korun. Peníze budou v rámci systému veřejného zdravotního pojištění znovu přerozděleny mezi všechny jeho účastníky.

E15: Proč mají dobře hospodařící pojišťovny dotovat méně úspěšnou konkurenci?

Je to jakýsi výraz solidarity v rámci celého systému. Zatím nemáme možnost cenové konkurence mezi pojišťovnami. Navíc nemají peníze z účtů kam odtéct. Pomocí zůstatku nemůže pojišťovna svým pojištěncům nabídnout lepší péči nebo snížit pojistné. Peníze zkrátka zůstanou na účtu.

E15: Budete stejným způsobem postupovat i v budoucnu?

Jde samozřejmě o záležitost, která se musí změnit, protože pojišťovny, jež hospodaří lépe než ty ostatní, z toho musí mít užitek. Situace je taková, že od začátku letošního ledna je na účtech zaparkovaných asi patnáct miliard, které se dostaly do slepé uličky. Zvolili jsme nesystémový krok, nemáme žádné jiné nástroje.

E15: O˙kolik dohromady zdravotnictví kvůli růstu DPH přijde? Podle odborů to bude asi třináct miliard.

Naše odhady nejsou tak vysoké. V příštím roce přijde systém veřejného pojištění zhruba o tři miliardy. A v roce 2013 to bude něco přes pět miliard.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?