Vepřová kýta recept: nudličky na smetaně
S vepřovou kýtou můžete v kuchyni popustit uzdu fantazii. Na rozdíl od panenky a jiných kousků vepřového si můžete vybrat, zda ji chcete dusit, smažit, grilovat, zapékat v troubě, nebo z ní udělat šunku. Navíc není přehnaně tučná, a když z ní odříznete viditelné kousky tuku, získáte pěkný libový kousek masa vhodný i v případě, že si hlídáte cholesterol.
Ingredience
- 500 g vepřové kýty
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce vepřového sádla
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- trocha soli
- trocha mletého pepře
- špetka muškátového oříšku
- vodu podle potřeby na podlití
Postup
- Nakrájejte vepřovou kýtu na tenké nudličky. Nudličky dejte stranou.
- Mezitím oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte najemno, česnek utřete.
- Na pánvi rozehřejte sádlo a dejte na něj osmahnout cibulku. Až začne cibule zlátnout, přidejte na pánev maso. Osolte ho, opepřete a dobře opečte ze všech stran, aby se zatáhlo.
- Do pánve přidejte česnek a maso zaprašte moukou. Obsah pánve promíchejte, podlijte troškou vody a nechte maso dusit na mírném ohni 25 minut. Duste ho tak dlouho, dokud nebude krásně měkké.
- Nakonec přelijte kýtu smetanou, přidejte hořčici s muškátovým oříškem a omáčku nechte ještě krátce provařit, aby se odpařila přebytečná voda. Hotová omáčka by měla mít hladkou krémovou konzistenci.
- Oblíbenou přílohu ke smetanovým vepřovým nudličkám představují hranolky. Pokud chcete pokrm trochu odlehčit, chybu určitě neuděláte s těstovinami nebo dušenou rýží.
Co se dozvíte v článku
Dušená vepřová kýta recept: zdravější varianta
Ingredience
- 600 g libové vepřové kýty
- 2 středně velké mrkve
- 1 petržel
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 bobkový list
- 1 lžička sušené majoránky
- trocha soli
- trocha mletého pepře
- vodu podle potřeby na podlití
Postup
- Nakrájejte vepřovou kýtu na větší kostky. Pokud jsou na mase viditelné kousky tuku, odkrojte je. Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a dejte ji do hrnce s rozehřátým olejem. Cibulku orestujte a přidejte k ní maso. Opečte ho tak, aby se zatáhlo na všech s
- Pak ho osolte, opepřete a přidejte mletou papriku. Papriku opékejte jen chvilku, aby nezhořkla. Stačí minutu. Do hrnce dále přijde na kostičky nakrájená mrkev s petrželí, prolisovaný česnek a bobkový list. Obsah hrnce opékejte za stálého míchání asi dvě m
- Poté ho zalijte vodou, přiklopte poklicí a nechte dusit alespoň 70 minut (klidně déle, pokud jsou kostky masa větší). Až bude maso měkké, odstavte hrnec z plamene a zamíchejte do směsi sušenou majoránku. Dušenou kýtu podávejte s vařenou rýží, bramborami č
Jeden z nejlepších kousků vepřového
Vepřové maso není obecně považováno zrovna za dietní. Oproti hovězímu a drůbeži obsahuje mnohem více tuku a cholesterolu. Pokud si ale hlídáte jídelníček a chcete si občas dopřát vepřové, kýta představuje jednu z nejlepších možností. V porovnání s krkovicí či bůčkem je výrazně libovější. Významného podílu tuku se můžete zbavit i tím, že odříznete na první pohled viditelné tučné kousky.
Jako vepřová kýta se vlastně označuje zadní část prasete tvořená stehnem, bokem a pánevní oblastí. Jde tedy o opravdu velký kus masa, který se pak dělí na menší části (šál, ořech, květová špička aj.) prodávané v obchodech. Často se ale můžete setkat prostě jen s obecným označením vepřová kýta.
Co vše se dá uvařit z kýty?
Ve výše uvedených receptech jsme se věnovali úpravě vepřové kýty dušením, kdy se nejprve zprudka opeče na tuku a poté se nechá dusit podlitá trochou vody. Kýtu ale můžete prošpikovat a dát vcelku péct do trouby jako pečínku, případně ji nakrájet na plátky a zapéct s brambory a šlehačkou.
Také se jedná o oblíbené maso na přírodní řízky. Pokud holdujete smaženým řízkům, ale nepatříte mezi fanoušky kuřecího masa, zkuste naklepat plátky kýty a osmažit je v trojobalu. Vepřovou kýtu můžete dokonce umlít na domácí mleté maso, ale počítejte s tím, že ji budete muset zkombinovat ještě s nějakým tučnějším kouskem masa. Ideální bude bůček.
Z vepřové kýty se vyrábí rovněž šunky. Konkrétně se z ní připravuje třeba parmská šunka nebo tradiční španělská šunka serrano. Tyto šunky se suší na vzduchu a vyznačují se jedinečnou chutí a výraznou vůní.
Tipy pro měkkou a šťavnatou kýtu
Kýta má velkou výhodu v tom, že se dá připravovat na mnoho způsobů. Jen si musíte dát pozor na to, aby nebyla vysušená nebo tuhá. Kvůli nižšímu obsahu tuku není tak šťavnatá, na což je potřeba během vaření myslet.
Grilované či opékané plátky kýty na přírodní řízky se proto doporučuje předem marinovat. Chystáte-li se na smažené řízky v trojobalu či těstíčku, nechte plátky kýty přes noc marinovat v mléce či podmáslí. Druhý den budou krásně křehké a uchovají si šťavnatost.
Pokud se obáváte toho, aby nebyla kýta tuhá, zaměřte se na dobu vaření. Nechte ji dusit delší dobu. Při pečení v troubě zvolte raději mírnější teplotu a nechte kýtu péct déle. Připravujete-li jeden velký kus masa pečený vcelku, měli byste ho prošpikovat špekem nebo slaninou. Špikování zajistí, že se kýta nevysuší a bude po upečení pěkně šťavnatá.
Zdroje: reznictvi-sloupnice.cz, stobklub.cz, rozumnehubnuti.cz, bbc.co.uk, allrecipes.com