Veřejné pojištění by mohli získat i podnikatelé ze zemí mimo EU

4. 3. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Více cizinců než doposud by v budoucnu mohlo získat přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění. Nově by do něj mohli být zahrnuti také občané zemí mimo EU, kteří v Česku podnikají. Doposud jsou totiž odkázáni pouze na komerční pojištění a mnozí by si tak mohli s osobním rozpočtem přilepšit.


Problémy totiž vznikají při zdravotních komplikacích i náročných zákrocích - komerční pojištění totiž nepokrývá veškerou léčbu a cizincům tím pádem vznikají vysoké dluhy.

Příkladem mohou být dlouhé soudní tahanice rodiny, která si řádně platila zdravotní pojištění. Přesto se právě kvůli pojištění dostala do značných dluhů. Manželskému páru se předčasně narodila dvojčata, nákladnou léčbu v inkubátoru se ale žádné pojišťovně hradit nechtělo. Výsledkem je více než půlmilionový dluh. „Paní říkala, že takhle malé děti pojišťovna nepojišťuje, protože to je pro ně hodně peněz,“ říká matka dvojčat Katarina Solovjovová.

Řádné pojištění pokrylo pouze porod samotný, nikoliv následnou péči. Rodina se tak dodnes kvůli dluhu soudí. „Furt se to natahuje a naskakuje vyšší a vyšší částka každým rokem,“ dodává Solovjovová.

Kromě předčasně narozených dětí nebo dětí s vrozenou vadou mají značně znevýhodněnou pozici také staří lidé a chronicky nemocní cizinci. I když dle zákonů musí, v řadě případů jsou v komerční oblasti prakticky nepojistitelní. „Každý cizinec má povinnost uzavřít pojištění, na druhou stranu komerční pojišťovna nemá povinnost ho pojistit,“ přiznává Elena Tulupová z Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty v ČR.

V Česku musí komerční pojištění platit cizinci ze zemí mimo EU, bez trvalého pobytu a zaměstnaneckého poměru. Právě podnikatelé by ale podle návrhu ministerstva zdravotnictví měli už brzy spadat do systému veřejného pojištění. I změny v samotném komerčním pojištění by ale měly být vstřícnější. V budoucnu by na něj měl dosáhnout každý – tedy pojišťovny by měly povinnost přijetí klienta vždy uznat, jak zmínila mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?