VFN má bezkonkurenční ambulanci dětské adiktologie

21. 7. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Klinika adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, ve spolupráci s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP), spoustil od 1. července 2014 pilotní projekt s názvem: „Ambulance dětské a dorostové adiktologie“.


Adiktologové v uplynulých dvou letech sledovali, zda je po specializované ambulantní adiktologii pro dětské pacienty poptávka a zda je taková péče v ČR dostupná. Studie prokázaly, že poptávka je vysoká, péče nedostupná. Proto se VFN s podporou VZP rozhodla spustit pilotní projekt ambulance, která se stane součástí provozu kliniky adiktologie.

„VFN je schopna nabídnout zázemí jediné specializované kliniky v oboru adiktologie v ČR a zkušenosti provozu s tradicí 65 let, včetně výzkumné a výukové báze pro případné budoucí šíření modelu a zajištění jeho metodické, tréninkové a supervizní podpory. V konečném a hlavním důsledku je projekt jedním z mála současných navrhovaných řešení v tomto segmentu, řešící velkou skupinu pacientů a situaci, kdy ČR dlouhodobě patří ve spotřebě alkoholu, tabáku a dalších drog na přední místa v EU a je nutné hledat zásadní systémová řešení,“ řekla k projektu ředitelka VFN Dana Jurásková.

Ambulance je určena dětským pacientům ve věku do 15 let a dále pak mladistvým pacientům do 18 let a jejich blízkým. Dominantním problémem indikujícím tento typ specializované péče by měly být problémy s návykovými látkami, případně problémy v oblasti tzv. nelátkových závislostí (gambling, nezvládání informačních technologií).

Vhodnější než lůžková péče

Zmiňované studie probíhaly v letech 2012–2013, jak po jejich zveřejnění tehdy informoval náš list, Praha nebude v dohledné budoucnosti v oblasti zdravotní adiktologické péče navyšovat lůžkové kapacity. Dosud neexistující ambulantní péče se navíc jeví vhodnější i s ohledem na dětské pacienty, pro něž je ambulance oproti lůžkové péči pružnější například s ohledem na školní docházku.

„Jen v Praze a Středočeském kraji by se celkový počet případů mohl pohybovat kolem 4–5 tisíc ročně. Realizace projektu nabízí ekonomicky únosné a koncepční, dlouhodobé řešení situace v péči o děti a dorost a tímto krokem můžeme přispět k tomu, aby byl testován smysluplný koncept klinického provozu a mohly být položeny kvalitní základy tohoto typu zdravotní péče v adiktologii a minimalizovalo se tak riziko ztrát způsobených investicemi do neodůvodněných a nekoncepčních záměrů,“ uvedl přednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN Michal Miovský, který se o provoz ambulance budě osobně starat.

Základní provoz adiktologické ambulance se bude sestávat ze tří částí. Vstupní diagnostiku, zahrnující komplexní posouzení každého pacienta, bude následovat přijetí do ambulantní péče. Zde již bude navržen podrobný individuální léčebný plán. Jak dodal přednosta Miovský, další péče bude řízena prostřednictvím case-managementu.

Třetí složkou je samotná léčebná a rehabilitační péče poskytovaná ambulancí, kde jsou pacientovi nabídnuty všechny základní ambulantní adiktologické výkony jako např. moderní nácvikové a rehabilitační softwarové programy pro posilování a trénink kognitivních a exekutivních funkcí. Jak Michal Miovský dodal, dětská adiktologická ambulance s takovým záběrem nemá ve světě obdoby.

Alarmující náklady na péči

Také podpora, které se projektu dostalo ze strany VZP, se jeví jako logická. Pojišťovna si totiž umí velmi dobře spočítat náklady na dětské pacienty s rizikovým chováním a stále rostoucí náklady na tyto pacienty v dospělém věku. „V roce 2012 vydala VZP za léčení poruch způsobených alkoholem nebo drogami u lidí mladších osmnácti let přes 15,2 milionu korun, loni už to bylo dokonce více než 15,6 milionu. V obou letech se počet dětí či mladých, kteří skončili kvůli problémům s návykovými látkami u lékaře, pohyboval kolem 1500. To jsou alarmující čísla.

VZP proto považuje za správné, aby se na pilotním projektu ambulance dětské a dorostové adiktologie jako jediná zdravotní pojišťovna podílela a poskytla na její provoz po dobu jednoho roku částku tři miliony korun. Věříme, že to může výhledově přispět jak k tomu, aby se mladí lidé dostávali do problémů s alkoholem a drogami méně často, tak i k tomu, aby následně náklady s jejich léčením méně zatěžovaly zdravotní systém,“ uvedl náměstek ředitele VZP Petr Honěk.

Jak dodal mluvčí VZP Oldřich Tichý, nejvíce dětských a mladistvých klientů VZP mělo v letech 2012 a 2013 problémy s alkoholem (862, resp. 789), na druhém místě byly kanabinoidy - marihuana, hašiš (242, resp. 240) a na třetím stimulancia, především pervitin (185, resp. 184).

„Většina uvedených nákladů (85 procent) je za léčení v nemocnici či v psychiatrické léčebně. Necelých 10 procent pak připadá na náklady zdravotnické záchranné služby. Celkové náklady VZP na diagnózy zahrnující zneužívání alkoholu či jiných drog (tedy včetně dospělých klientů) činily v roce 2013 zhruba 734 milionů korun,“ doplnil mluvčí Tichý.

Zprovozněním dětské adiktologické ambulance zároveň odstartovala odborná diskuse o budoucí možné podobě tzv. krajských specializovaných center dětské a dorostové adiktologické ambulantní péče v ČR.

Otázky do diskuse:

Měly by být zřízeny dětské adiktologické ambulance na krajské úrovni po celé ČR? Jaká by měla být podoba těchto zařízení? Má české zdravotnictví vynakládat prostředky na péči o děti na pokraji závislosti s vědomím, že se tyto peníze vrátí, pokud péče o děti zabrání jejich rizikovému chování v dospělosti?

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?