VFN se zvýšil počet pacientů pohotovostní služby, zatím to zvládá

8. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecné fakultní nemocnici v Praze se zvýšil počet ošetřených pacientů, neboť radnice Prahy 2 zrušila k 1. červenci lékařskou pohotovost v Sokolské ulici. První nápor pacientů, kteří přicházejí mimo ordinační dobu ambulantních zařízení, nemocnice zvládla...


PRAHA - Všeobecné fakultní nemocnici v Praze se zvýšil počet ošetřených pacientů, neboť radnice Prahy 2 zrušila k 1. červenci lékařskou pohotovost v Sokolské ulici.

První nápor pacientů, kteří přicházejí mimo ordinační dobu ambulantních zařízení, nemocnice zvládla. Postěžovala si ale na to, že se na něj mohla připravit jen díky informacím z tisku.

„Praha 2 nám nic neřekla. Dozvěděli jsme se až z tisku, že bez náhrady ruší pohotovost a že se pacienti mají obracet na nás,“ řekl náměstek ředitele VFN Jan Bříza.

„Zatím jsme se ale nesetkali s kapacitními problémy,“ uvedl Bříza. Na přesnější čísla je však podle něj brzy. Vzhledem k tomu, že začaly prázdniny, se počty ošetřených obtížně hodnotí, podotkl náměstek.

Zajištění lékařské pohotovostní služby podle zástupce starosty Prahy 2 Libora Krátkého náleží ze zákona hlavnímu městu. „Jestli to udělá nebo neudělá, a v jaké podobě, to nevím,“ řekl místostarosta.

Celou situaci Bříza považuje za přenesení černého Petra na nemocnice. „Zdá se mi, že taktika magistrátu je taková. Máme nemocnice, tak proč bychom platili lékařskou službu první pomoci, když nemocnice stejně nemůžou nikoho odmítnout,“ řekl Bříza.

Lenka Hřebíková z odboru sociální péče a zdravotnictví pražského magistrátu tvrdí, že lékařská služba první pomoci je provozována v Praze více než dostatečně. Zatím je provozována na dalších devíti místech a „určitě dojde ještě k další redukci“, řekla.

Pacienti z Prahy 2 mají podle ní možnost chodit na pohotovost do Palackého či Koněvovy ulice. „Nikde není oficiálně dáno, že by tato péče měla přejít na nemocnici,“ dodala.

Praha 2 provoz pohotovosti zajišťovala a financovala ze svého, což ji stálo ročně přes tři miliony korun. Prostředky na tuto službu vyčlenila ze svého rozpočtu i letos.

Město sice městské části poskytlo účelovou dotaci, nepokrývala však náklady ani z jedné třetiny.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?