VFN stále nemá smlouvu s pojišťovnami, ztratí 150 lůžek

31. 8. 2012 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) se podle ředitelky Dany Juráskové shodla se zdravotními pojišťovnami na počtech lůžek, která bude od příštího roku provozovat. Novou smlouvu zatím nemá. Ze současných 1586 lůžek jich ubude zhruba 150, rozsah péče bude zachován. Největší pokles je u lůžek psychiatrických, ze 132 na 120, z nich 100 bude pro akutní a 20 pro následnou péči, řekla Jurásková ČTK.


„O smlouvách jsme zatím nejednali, jen o jedné jejich části, a to je lůžkový fond, který by měl být provozován od roku 2013,“ uvedla.

Zdravotní pojišťovny po vzájemné dohodě vypověděly smlouvy všem 189 nemocnicím, platí jen do konce letošního roku. Nové smluvní podmínky vyjednaly pojišťovny podle dostupných dat zatím jen s 58 z nich. Není mezi nimi ani jedna fakultní nemocnice, mimo jiné prý pro specifika související se zajištěním péče ve specializovaných centrech.

Pojišťovny se ve společném memorandu s ministerstvem zdravotnictví dohodly na podmínkách pro uzavírání smluv. Podle zdroje ČTK z nich prý Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) slevuje. Mluvčí VZP Jiří Rod tyto informace odmítl, postup je podle něj nadále jednotný.

Jurásková uvedla, že nyní čeká na výzvu zřizovatele, kterým je ministerstvo zdravotnictví, aby zahájila závěrečná jednání o fondu nemocnice. S předběžnými dohodami s pojišťovnami je spokojená. Už vloni nemocnice po prověření efektivity některá lůžka zrušila. Další redukci má připravenou pro letošní rok.

„Dohoda s pojišťovnami v podstatě kopíruje záměry nemocnice, takže tam nedochází k žádné uzávěře, která by byla vynucená nebo vyžádaná pojišťovnou proti našim záměrům,“ řekla ředitelka.

Ujistila, že i přes snížení počtu lůžek nepoklesnou v žádném případě kvalita ani rozsah poskytované péče pacientům.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?