VFN zvýšila platy z peněz na rozvoj, žalobu na pojišťovny nechystá

29. 4. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) zvýšila v dubnu platy lékařům z úspor, které měla na rozvoj nemocnice. ČTK to řekla ředitelka VFN Dana Jurásková.


Nemocnice žalobu na pojišťovny nechystá, zatím vyjednává, aby příští měsíc už měla prostředky na platy od nich. I s penězi od pojišťoven však bude VFN dál na mzdy přidávat z úspor. K žalobám na pojišťovny vyzvala menší nemocnice jejich asociace. Asociace velkých státních nemocnic dává podle zjištění ČTK přednost vyjednávání.

„Vyjednáváme a samozřejmě v případě, že bychom se s pojišťovnami nedohodli, anebo by se protahoval čas, kdy by finanční prostředky do VFN doputovaly, budeme muset zvažovat i právní kroky, ale já předpokládám, že se dohodneme,“ řekla ČTK Jurásková.

Uvedla, že VFN zvýšila v dubnu platy lékařům z úspor, peníze od pojišťoven na to zatím nedostala. Vyjednává nyní s pojišťovnami o dodatcích k úhradovým smlouvám, řeší v nich navýšení pro lékaře i sestry.

Lékaři mají dostat od března, tedy v penězích vyplácených v dubnu, navíc 5000 až 8000 korun. Toto navýšení si vybojovali v protestní odborové akci Děkujeme, odcházíme. Sestry mají slíbené navýšení už od loňska, většina pojišťoven ale na to poslala loni jednorázovou dotaci a další peníze nedala.

Šéfka Asociace nemocnic a ředitelka Fakultní nemocnice Plzeň Jaroslava Kunová ČTK potvrdila, že i ona dala peníze na zvýšení platů lékařů z rezerv. Pojišťovny už prý začínají peníze posílat. Česká národní zdravotní pojišťovna ale tvrdí, že před vydáním vyhlášky o vyšších platech se nekonalo dohodovací řízení, což prý je nutné. Pojišťovny i nemocnice nyní čekají na právní rozbory, zda nedošlo k pochybení.

Pojišťovny si od nemocnic vyžádaly před odesláním peněz údaje o počtech pracovníků. Všeobecná zdravotní pojišťovna navíc chtěla, aby nemocnice také zjistila, zda její lékaři nepracují i jinde než v dané nemocnici. To si nemocnice zkontrolovaly. Za lékaře, kteří pracují i jinde, zaplatí pojišťovna méně. „S tím bych souhlasila, je to pak naše věc, zda někomu povolíme, aby dělal i jinde,“ řekla Kunová.

Věří, že zástupci státu ve správních radách zdravotních pojišťoven prosadí, aby pojišťovny platily nemocnicím podle memoranda, které podepsali ministr Leoš Heger (TOP 09) a šéf lékařských odborů Martin Engel. Pokud se to nepodaří, předpokládá Kunová, že by Asociace nemocnic jednala ve smírčím řízení za postiženou nemocnici s pojišťovnou, aby se vše vyřešilo bez žalob.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?