Více než 35.000 lidí demonstrovalo v Irsku proti potratům

8. 7. 2013 7:48
přidejte názor
Autor: Redakce
Více než 35.000 lidí v sobotu demonstrovalo v centru irské metropole Dublinu proti plánu vlády uzákonit interrupce v případech, kde jsou těhotné ženy ohroženy na zdraví. Podle agentur šlo o jednu z nejmohutnějších manifestací odpůrců potratů v zemi.


Převážně katolické Irsko je spolu s Maltou jedinou zemí EU, kde je umělé přerušení těhotenství ilegální. Parlament bude o zmírnění zákazu hlasovat ve středu večer.

Naposledy se demonstrace s podobnou účastí odpůrců potratů uskutečnila před měsícem.

V Irsku de facto platí zákaz potratů i přesto, že nejvyšší soud v roce 1992 rozhodl, že potrat je legální v případě skutečného a velkého ohrožení života matky. Nicméně irští poslanci se od té doby ožehavému problému vyhýbali a nepřijali zákony potřebné k tomu, aby toto rozhodnutí mohlo být uplatňováno v praxi. Lékaři tak přesně nevědí, za jakých okolností mohou potrat provést.

Loni koncem října rozvířila otázku interrupcí smrt jednatřicetileté Indky žijící v Irsku. Zemřela v nemocnici v irském Galway na otravu krve, když lékaři odmítli provést potrat jejího umírajícího plodu. Případ mnohé lidi šokoval a vyvolal řadu protestů odpůrců i stoupenců potratů. Irskou vládu přiměl k tomu, aby začala jednat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?