Viceprezidentem České lékárnické komory je Michal Hojný

11. 11. 2013 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Novým viceprezidentem České lékárnické komory (ČLnK) byl dnes na sjezdu komory v Jihlavě zvolen Michal Hojný, který tuto funkci vykonával už v letech 2007 až 2011. Hojný byl jediným kandidátem, doporučili ho všichni členové představenstva. ČTK to řekl mluvčí komory Aleš Krebs.


„Jednou z největších priorit nejen mě, ale celého vedení komory bude velmi brzy navrhnout systém odměňování lékáren, který by dlouhodobě stabilizoval jejich ekonomickou situaci a zároveň byl motivující pro zdravotníky,“ řekl ČTK Hojný. Nový systém by podle něj také měl lékárnám umožnit dodatkové aktivity zaměřené hlavně na preventivní programy orientované na odhalování dosud nediagnostikovaných onemocnění pacientů.

Hojný neměl při volbě protikandidáta, hlasovalo pro něj 68 ze 76 přítomných. Předešlý viceprezident Stanislav Havlíček požádal o zproštění funkce loni v prosinci, zůstal však členem představenstva ČLnK.

Vedení komory informovalo delegáty o činnosti představenstva. V sobotu budou delegáti diskutovat s hosty z vedení zdravotních pojišťoven zejména o špatné ekonomické kondici veřejných lékáren zaviněné hlavně klesajícími cenami léčiv.

„Budeme také schvalovat priority pro další období, které budeme uplatňovat vzhledem k novému vedení ministerstva zdravotnictví a zdravotního výboru Poslanecké sněmovny,“ uvedl prezident komory Lubomír Chudoba.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?