Videokazeta odpovídá na otázky týkající se Alzheimerovy choroby

21. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Alzheimerovou chorobou trpí v Česku 100 tisíc lidí. Většina nemocných má rodiny, které o postižené často mnoho let pečují. Především rodinným příslušníkům je určena videokazeta Alzheimerova choroba - otázky a odpovědi...


PRAHA -

Kazeta pomůže lidem rozpoznat příznaky onemocnění a informuje je o tom, kde hledat pomoc. Dá jim i praktický návod, jak se v konkrétních situacích zachovat. Bude distribuována zdarma mezi členy České alzheimerovské společnosti a zájemci si ji budou moci si všech 31 pobočkách společnosti také půjčit. Alzheimerovská společnost bude také kazetu prodávat za 150 korun.

Předsedkyně společnosti Iva Holmerová na dnešním křtu kazety novinářům řekla, že procento lidí s Alzheimerovou nemocí se zvyšuje s narůstajícím věkem. Trpí jí například polovina všech pětaosmdesátiletých. Vzhledem k tomu, že česká populace stárne, počet pacientů s touto diagnózou se časem zmnohonásobí.

I když se situace postupně zlepšuje, nemoc bývá rozpoznána v časnější fázi a pojišťovny začaly některé léky hradit, není situace dobrá. Česká společnost podle Holmerové je vůči stáří nepřátelská. Zajištění služeb a podpora lidí, kteří se o nemocné starají, není ve zdravotním ani sociálním systému zohledněna.

Scenáristka a režisérka kazety Ladislava Maťhová při natáčení sledovala osudy nemocných i těch, kdo o ně pečují. Některé ženy, které své nemocné manžele dlouhodobě ošetřují, na křtu vyprávěly o tom, jak těžká byla jejich cesta, zčásti i proto, že narážely na nepochopení okolí. Samy si také kladly otázku, zda muž, který navenek vypadá zdravě, své obtíže nepředstírá, a jeho problémům nerozuměly. Kazeta by těm, kdo se s těžkou chorobou svých nejbližších potkali později, by měla řešení mnoha obdobných problémů usnadnit.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:

České alzheimerovské společnosti

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?