Víkendová pohotovost ve Stodě má na kahánku. Chybí jí lékaři

25. 3. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Stodská nemocnice je od začátku března jediným místem jižního Plzeňska, kde funguje lékařská pohotovost. I nad ní, respektive nad jejím víkendovým provozem, se teď ovšem stahují mraky. Často nemile překvapení jihoplzeňští starostové se to včera dozvěděli na setkání s radními Plzeňského kraje, jež se právě ve Stodě konalo.


S informací přišla krajská radní pro oblast zdravotnictví Milena Stárková. „V současné době provozujeme pohotovost ve Stodu, ale nedaří se nám ji do budoucna zajistit o sobotách a nedělích, protože v nemocnici máme nedostatek lékařů a personální kapacity na služby pohotovosti nejsou,“ konstatovala.

Víkendovou pohotovost ve Stodě podle Stárkové navštíví asi čtyři pacienti ve dne a dva v noci.
„Tak velký zájem o tuto službu tedy zase není. Aby se ji ale i tak podařilo zajistit, rozeslala jsem 32 dopisů lékařům ve vašem regionu. Odpovědělo mi 15 lékařů a lékařek, tedy ani ne polovina. Všichni odpovídali ve smyslu 'nemám čas,mámmalé děti, jsem v důchodovém věku, má práce mě natolik vytěžuje, že o sobotách a nedělích už nemohu' a podobně,“ uvedla Stárková.

Závěrem radní apelovala na starosty: „Chtěla bych vás poprosit, protože i ve vašich zastupitelstvech lékaři často bývají, pokud budete víkendovou pohotovost ve Stodu chtít, zkuste lékaře ve svém okolí přesvědčit, aby ji alespoň někdy sloužili. Bez této pomoci služba brzy zanikne,“ dodala.

O špatné zdravotnické péči na jižním Plzeňsku v diskuzi mluvil starosta Vrčeně Petr Mašek. „Je to škoda, že pohotovostní služba o víkendech nikde nebude. Také jediná jihoplzeňská nemocnice je ve Stodě, a když si vezmete geografickou rozlohu, dojíždění z Kasejovicka do Stoda je naprosto nedostačující,“ tvrdil.
Radní Stárková je a všechny přítomné na závěr ujistila, že pokud o víkendu do Stodské nemocnice někdo s akutním případem přijde, nikdo ho lidově řečeno nevyhodí. Pacient si ale počká.

Lidé by víkendovou pohotovost samozřejmě chtěli dál. „To je jasné, každá služba pro lidi je dobrá,“ řekla Adéla Šrámková. „Co ale budeme moct dělat, když skončí? Doktoři taky nejsou stroje, a pokud se jim třeba nelíbí plat, navíc pracovat nebudou,“ krčil rameny Aleš Opletal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?