Vimperská nemocnice je v zisku

16. 11. 2006 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Vimperské nemocnici se po letech problémů daří hospodařit se ziskem. Díky tomu umazává ztrátu z minulých let. Vyplývá to z výsledků hospodaření nemocnice za loňský rok, kdy do jejího vedení vstoupili zástupci Sanatoria Javorník...


Nejvyšší ztrátu, více než dva milióny korun, vykázala nemocnice v roce 2004. Na začátku následujícího roku vstoupilo, po souhlasu zastupitelstva, do nemocnice Sanatorium Javorník a audit hospodaření pak vyčíslil ztrátu na zhruba pět miliónů korun a navíc odhalil zpronevěru více než šesti miliónů korun. Tu má mít, podle dosavadních výsledků vyšetřování policie, na svědomí bývalá hlavní ekonomka.

Od vstupu Sanatoria Javorník už nemocnice hospodaří beze ztrát. „Nemocnice skončila za rok 2005 ziskem,“ uvedla na informačním serveru Prachatickonews (SNK-ED) vimperská starostka a členka správní rady nemocnice Stanislava Chumanová s tím, že v uvedeném roce předkládala nemocnice základ daně z příjmu ve výši 405 tisíc korun.

Díky ziskovému hospodaření může nemocnice snížit ztrátu z minulých let. „Zisk se převádí na umoření ztráty,“ doplnila Chumanová. Nemocnice se také snaží získat zpět zpronevěřené peníze. „Probíhá řešení náhrady zpronevěry s bývalou ekonomkou,“ řekla účetní nemocnice Blanka Jančová. Bývalá ekonomka zaplatila po odhalení 50 000 korun, letos vrátila 300 tisíc.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?