Vinohradská nemocnice dostala od ÚOHS pokutu milion korun

14. 1. 2014 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu milion korun pro pražskou Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Nemocnice chybovala při uzavírání dodatků ke smlouvě na dodávky elektrické energie. Rafaj to řekl ČTK. Nemocnice se k případu nevyjádřila.


Vinohradská nemocnice uzavřela v roce 2004 smlouvu o sdružených dodávkách elektřiny se společností Pražská energetika. V letech 2006 až 2011 pak k této smlouvě uzavřela další čtyři dodatky, kterými reagovala na cenové pohyby elektřiny. Uzavřela je ale bez výběrového řízení.

Ve smlouvě měl sice zadavatel stanoven způsob výpočtu navýšení ceny, avšak toto ustanovení se v praxi při uzavírání dodatků nerespektovalo. „Dodatky tak měnily původní smlouvu způsobem, který nebyl v podmínkách původní zakázky předpokládán, a to ve prospěch dodavatele,“ uvedl Rafaj.

Podle něj šlo o podstatnou a nepřípustnou změnu smlouvy. Cena za dodatky přitom přesáhla 200 milionů korun, proto měla být vypsána veřejná soutěž.

Tím, že nemocnice nevypsala tendr, znemožnila podle ÚOHS dalším firmám soutěžit o zakázku. Pokutu, kterou nemocnice dostala, ÚOHS uložil ve výši čtvrtiny maximální možné sazby.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?