Vinu za dluh VZP mají i ministerstva

10. 5. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Jaký smysl mají poslanecké vyšetřovací komise?"ptali se včera poslanci. Sociální demokraté a komunisté totiž šokovali poslanecké kolegy, když prosadili vypuštění velké části z návrhu usnesení vyšetřovací komise k hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP)...


Praha -

Sněmovna tak vzala pouze na vědomí zprávu a doporučení směřovaná k VZP, ale odmítla vyzvat politické strany a vládu, aby hledaly shodu na koncepci českého zdravotnictví a na přijetích konkrétních zákonů, které komise přímo vyjmenovala. Na zprávě i návrhu usnesení se přitom shodli všichni členové komise složené ze zástupců všech parlamentních stran.

„Nepamatuji se, že by návrh vyšetřovací komise byl změněn na jiný obsah,“prohlásil předseda klubu ODS Vlastimil Tlustý. „Je to bezprecedentní způsob chování, tak se k závěrům komise ještě nikdy nepřistupovalo,“kritizoval i stínový ministr spravedlnosti ODS Jiří Pospíšil. „Pokud by vládla sociální demokracie s komunisty po volbách, pak by vyšetřovací komise nemělo smysl vůbec zřizovat,“dodal.

Tím by však podle něj parlament přišel o jednu ze svých základních funkcí, které má. Vedle rozhodování o zákonech má dolní komora ještě kontrolní a vyšetřovací funkci. „Bohužel tato činnost je touto koalicí výrazně okleštěna,“je přesvědčen Pospíšil. Sněmovna ustavila vyšetřovací komisi loni v prosinci. Desetičlenný tým měl do konce dubna zjistit, jak a proč vznikl dluh VZP a jaký podíl neslo vedení pojišťovny. V té době už byla pojišťovna v nucené správě, kterou na ni údajně kvůli vysokému zadlužení uvalil ministr zdravotnictví David Rath.

Tvrdil, že největší odpovědnost za schodek má špatné vedení pojišťovny, zejména ředitelka Jiřina Musílková. Na jeho popud sněmovna hlasy poslanců ČSSD a KSČM ještě před skončením práce komise Musílkovou odvolala. Vyšetřovací komise nyní dospěla k závěru, že největší podíl na dluhu největší zdravotní pojišťovny má neochota a neschopnost politiků domluvit se na jasných pravidlech fungování zdravotnictví. Svůj díl viny podle poslanců nesou také ministerstva zdravotnictví a financí, poslanci, špatné zákony i samotná VZP.

Regionální deníky

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?