Virginie chce zrychlit projednání sporu o reformu zdravotnictví

4. 2. 2011 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký stát Virginie chce bezodkladně předložit spor o zdravotnickou reformu k posouzení Nejvyššímu soudu USA. Chce tak zkrátit čekání na závěr dohadů, jestli je reforma v souladu s americkou ústavou.


Pokud by spor pokračoval po jednotlivých soudních instancích, definitivní rozhodnutí by zřejmě nepadlo před prezidentskými volbami v roce 2012, napsala agentura Reuters.

Schválení zdravotnické reformy je přitom hlavním vnitropolitickým úspěchem prezidenta Baracka Obamy, který se bude příští rok ucházet o znovuzvolení.

Virginie, kterou vede republikánský guvernér, loni u soudu napadla ústavnost zdravotnické reformy. Federální soud jí dal zapravdu, když uvedl, že stát nemá právo pod hrozbou pokuty vyžadovat od občanů povinné zdravotní pojištění. Vláda se ale proti rozsudku odvolala.

Odvolací soudní řízení by mělo začít v květnu a pravděpodobně se potáhne několik měsíců. Bez ohledu na výsledek se jedna ze stran sporu téměř jistě odvolá a definitivní rozhodnutí zůstane na americkém nejvyšším soudu.

Virginie proto požádala o vynechání dalších soudních instancí a o okamžité předložení sporu nejvyššímu soudu. Americké ministerstvo spravedlnosti, které zastupuje vládu, ale takový postup odmítlo.

Nejvyšší soud Spojených států už v minulosti umožnil vynechat ze soudního procesu odvolací soudy a sám převzal některé případy. Takový postup se však uplatňuje jen velmi zřídka a podle Reuters nelze odhadnout, jak se nejvyšší soud postaví k žádosti Virginie.

Spor o ústavnost zdravotnické reformy se vede i u dalších soudů. Ve dvou sporech vláda napadenou reformu obhájila. V pondělí ale soud na Floridě vyhověl žalobě 26 amerických států a označil reformu za protiústavní. Vláda oznámila, že se odvolá.

Republikáni usilují o zrušen reformy i v parlamentu. Sněmovna reprezentantů v lednu schválila zákon, který reformu ruší, demokraty ovládaný Senát ho ale ve středu zamítl.

Obamova reforma především zavádí zdravotní pojištění pro miliony lidí, pro něž bylo dosud nedostupné. Náklady na reformu činí 940 miliard dolarů během následujících zhruba deseti let. Za stejné období by ovšem reforma podle nezávislého odhadu měla ušetřit ze státního rozpočtu 138 miliard dolarů a v následující dekádě by úspory měly podle odhadů přesáhnout bilion dolarů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?