Virginie udělala krok k úplnému zákazu potratů

15. 2. 2012 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký stát Virginie udělal v úterý krok k úplnému zákazu potratů. Dolní komora tamního parlamentu schválila návrh zákona, podle kterého mají občanská práva lidské zárodky od okamžiku početí.


Pokud by zákon schválil i Senát ve Virginii a podepsal guvernér, přijal by tento stát nejpřísnější zákony proti potratům v USA.

Ve virginijském Senátu se podle agentury Reuters očekává schválení návrhu. Zatím ale není jasný postoj republikánského guvernéra Boba McDonnella, který může normu vetovat.

Podle odbornice na umělé oplodnění Elizabeth Nashové by přiznání občanských práv lidským embryím mělo za následek nejen zákaz potratů a užívání některých forem antikoncepce, ale i znemožnění léčby neplodnosti. „Pokud bude zákon schválen, může mít dalekosáhlé dopady na přístup žen k lékařské péči,“ varovala Nashová.

Předkladatel zákona, republikán Bob Marshall, však tvrdí, že norma není „přímo zaměřená“ proti potratům, ale má chránit nenarozené děti. „Právní účinek je takový, že pokud těhotná žena pojede autem a na křižovatce do ní někdo narazí, bude ho moct žalovat za ztrátu dítěte,“ tvrdil Marshall.

Přiznat občanská práva oplodněnému lidskému vajíčku navrhovali aktivisté bojující proti potratům loni ve státu Mississippi. V referendu ale návrh neprošel, když se proti němu v tomto státu, označovaném za jeden z nejreligióznějších v USA, postavilo 55 procent voličů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?