Virginský guvernér McDonnell podepsal zákon omezující potraty

8. 3. 2012 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Guvernér amerického státu Virginie Bob McDonnell, možný republikánský kandidát na viceprezidenta, ve středu podepsal zákon omezující potraty. Podle agentury Reuters ženy ve Virginii podle této normy musí před potratem nově na břišní vyšetření ultrazvukem, jenž má určit věk plodu.


Republikáni ale původně prosazovali zákon, jenž by potraty téměř znemožnil a jenž by znamenal zřejmě nejpřísnější úpravu potratů v celých USA.

Virginští republikáni naposledy upustili od kontroverzního požadavku, aby ženy usilující o potrat v některých případech chodily na vaginální vyšetření. Tento návrh totiž ve státě na východě USA vyvolal silný odpor ze strany organizací na ochranu ženských práv a zastánců potratů, kteří tvrdili, že vaginální sondy by byly pro ženy ponižující.

Nový zákon schválený minulý týden regionálním parlamentem požaduje, aby byla ženě poskytnuta šance prohlédnout si ultrazvukový snímek. Potratová klinika má mít kopii snímku uloženu nejméně sedm let.

Právě McDonnell, jenž je odpůrcem potratů, v únoru prosazoval, aby byl z návrhu vyškrtnut požadavek vaginálního snímkování ultrazvukem. To nakonec bude od 1. července možné jen v případech, kdy věk plodu nebude možné určit s pomocí ultrazvuku v oblasti břišní. Obvykle to není možné během prvních tří měsíců těhotenství.

Kromě Virginie, která patří mezi nejreligióznější státy v USA, má legislativu požadující vyšetření ultrazvukem před potratem dalších šest států z celkem 51 států USA. Jejich normy většinou ženám umožňují odmítnout prohlížení snímků, ale Texas, Oklahoma a Severní Karolína po nich chtějí, aby si alespoň vyslechly slovní popis ultrazvukového snímku z úst lékaře provádějícího interrupce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?