Viru ptačí chřipky podléhají především děti

20. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na obávanou ptačí chřipku zemřelo ve Vietnamu nejméně pět lidí, z toho tři děti. Oznámila to WHO. Pátou obětí viru ptačí chřipky se stala osmiletá dívenka z venkova...


Hanoj/ Manila - Pátou obětí viru ptačí chřipky se stala osmiletá dívenka z venkova, u níž se objevily první příznaky nemoci 11. ledna a 15. ledna ji hospitalizovali v hanojské nemocnici. „Dva dny po hospitalizaci, v sobotu, však tato dívka zemřela,“ řekl včera mluvčí WHO Bob Dietz.

Zatím nejmladší obětí chřipkového zabijáka je pětiletý chlapec ze severní provincie Vietnamu, který zemřel minulý týden ve čtvrtek. V hanojské nemocnici nyní leží vůbec nejmladší pacient s touto chorobou - patnáctiměsíční holčička.

Vietnamské ministerstvo zdravotnictví uvádí, že podezření na ptačí chřipku, která je podobná lidské chřipce, ale výrazněji ochromuje dýchání, lékaři dosud zaznamenali u 18 lidí, virus již zahubil třináct z nich. WHO však tvrdí, že za úmrtím je ptačí chřipka pouze v pěti případech.

Přesto WHO varuje: Ptačí chřipka by mohla být větším zabijákem než SARS. Tato plicní choroba, která se projevuje jako prudký zápal plic, během loňska zabila osm stovek lidí.

„Jestliže se virus ptačí chřipky spojí s běžným lidským chřipkovým virem a pokud se stane přenosný, může se v době leteckého cestování z jednoho kontinentu na druhý bleskově rozšířit,“ poznamenal mluvčí pobočky WHO ve filipínském městě Manile Peter Cordingley.

„Lidé by před vypuknutí epidemie mutovaným virem neměli žádnou ochranu,“upozornila Veronica Chanová, ředitelka odboru mikrobiologie na lékařské fakultě Filipínské univerzity v Manile.

Strach z ptačí chřipky stojí za vybíjením vietnamské drůbeže. Veterinární úřady v zemi už daly zabít dva miliony opeřenců a nařídily vybití všech kurů domácích ve dvanácti nejpostiženějších oblastech země.

Na Tchajwanu kvůli ptačí chřipce o víkendu vybili 35 tisíc kuřat Kmen viru ptačí chřipky je ale na tomto ostrově méně nakažlivý pro člověka a Tchajwan zatím nezaznamenal žádný případ nákazy lidí. Drůbeží chřipka na přelomu roku postihla celkem čtyři země z východu a jihovýchodu Asie: kromě Vietnamu to jsou také Jižní Korea, Tchajwan a Japonsko.

Střední Čechy, 20.01.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?