Virus HIV zvyšuje riziko Alzheimerovy choroby, tvrdí vědci v USA

23. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé nakažení virem HIV způsobujícím nemoc AIDS jsou možná více ohroženi také Alzheimerovou chorobou, pokud se jí tedy dožijí. Jiná skupina vědců také zjistila, že léky používané k léčení schizofrenie mají uklidňující účinky na pacienty trpící Alzheimerovou nemocí...


FILADELFIE -

Cristian Achim z univerzity v Pittsburghu s kolegy zkoumal mozky asi 160 lidí nakažených virem HIV a zjistil, že dvě třetiny z nich obsahovaly usazeniny degenerativního proteinu, jímž je beta-amyloid, podobně jako u pacientů s Alzheimerovou chorobou.

Všichni pacienti brali směs léků v rámci vysoce aktivní antiretrovirální terapie, která má zřejmě neočekávané účinky na tělo, i když udržuje aktivitu viru HIV v mezích. Podle Achima není jasné, zda příčinou přítomnosti proteinu je choroba nebo

směsi léků. Výzkumník to řekl na mezinárodní setkání 4000 vědců zabývajících se Alzheimerovou nemocí.

Odhaduje se, že chorobou v současnosti trpí 4,5 milionu Američanů a že v roce 2050 jich bude 16 milionů. Ve světě je nemocných se skomírající pamětí a ztrácející se schopností mluvení a úsudku již nyní asi 15 milionů.

Achim řekl, že výsledky průzkumu se budou nyní ověřovat pomocí zobrazovací techniky mozku, která má ukázat, kde se beta-amyloid usazuje. Výzkumníci experimentují s tomografií emise pozitronu, aby vyzkoušeli, zda jim může pomoci diagnostikovat Alzheimerovu chorobu předtím, než se rozvinou její symptomy.

Vědci dnes také představili další výzkum, na jehož základě zjistili, že neklid, který občas provází pacienty s Alzheimerovou chorobou, je možné utišit pomocí léku kvetiapin, který pod názvem Seroquel prodává firma AstraZeneca.

Pierre Tariot z Rochesterovy univerzity v New Yorku řekl, že 60 procent 333 starších pacientů, kterým byl podán lék, projevovalo nižší stupeň rozrušení. Při užití neaktivní substance byl úspěch jen třicetiprocentní.

„Jednou z nejvíce stresujících a obtížných změn v chování pacientů postižených demencí je rozrušení, které se vyskytuje u asi poloviny pacientů v určitém stádiu jejich nemoci,“ řekl Tariot. „Toto chování může být děsivé pro rodinu a je jedním z hlavních důvodů, proč mnoho rodin nakonec umístí své milované do sanatoria,“ dodal.

Tariot sdělil, že lék má vedlejší účinky a pečovatel by měl nejprve ověřit, zda příčinou rozrušení není něco jiného, například vedro nebo hluk.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?