Virus obrny v řece? Ano, 45 litrů koncentrovaného živého viru

3. 10. 2014 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Má smysl očkovat řeku proti obrně? Snad nehrozí, že by přestala téct. Ne, nechci se přidat k polemice, zda očkování škodí nebo neškodí. Ani se nechci pokoušet odhalit, jestli hexavakcína (obsahuje také složku proti obrně) byla příčinou úmrtí dítěte. Jen mě zaujalo, že na rozdíl od možnosti škodlivosti očkování se média moc nevěnují rizikům spojeným s výrobou vakcín.


Ale možná není 45 litrů koncentrovaného roztoku viru v řece dost. Možná proto, že zatím nikdo nezemřel.

Virus dětské obrny (poliomyelitidy) patří, stejně jako virus hepatitidy A, mezi enteroviry. Vylučují se zažívacím traktem a vyskytují se v odpadních vodách. Jejich čištění má na odstranění enterovirů jen omezený účinek, takže se z čističky odpadních vod dostanou s přečištěnou vodou stejně jako ze septiku, který vypláchne nějaká ta lokální povodeň. Enteroviry jsou vůči okolí dost odolné a vydrží ve vodě aktivní dlouhé měsíce.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) bylo v roce 2014 hlášeno 145 případů z Pákistánu, 8 z Afghánistánu, 6 z Nigérie, po pěti z Rovníkové Guinei, Somálska a Kamerunu a 2 případy z Iráku. V Evropě byla v roce dětská obrna v roce 2002 vymýcena (poslední 2 případy u neočkovaných romských dětí v Bulharsku v roce 2001) a zdálo by se, že není důvod k žádným obavám. Ještě na konci srpna to platilo.

Ale přesně před měsícem, 2. září 2014, vylil nějaký doveda v továrně na výrobu vakcín ve městě Rixensart (25 km jihovýchodně od Bruselu) 45 litrů roztoku s koncentrovaným roztokem živého polioviru přímo do výlevky.

Odtud sice prošel čističkou (s omezeným efektem, jak je výše uvedeno) a následně po zředění naočkoval řeku Lasne, která se vlévá do řeky Dyle, a ta hned potom do velké západoevropské řeky Šelda, odkud se o několik dní později poliovirus vydal na cestu do Holandska.

Farmaceutická firma GSK o události informovala Vrchní radu pro veřejné zdraví (HCPH), která stanovila riziko infekce jako nízké, vzhledem k vysokému naředění a vysoké (95%) proočkovanosti belgické populace.

Belgická národní autorita 8. září informovala Evropskou komisi a následné doporučení Evropského střediska centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) už tak optimistické nebylo. Uvádělo se v něm, že uvolnění tak velkého množství polioviru do životního prostředí představuje, s ohledem na účinnost čističky, riziko pro zdraví osob exponovaných vodou nebo bahnem z řek.

Riziko je větší zejména v oblasti jihozápadního Holandska, kde žijí komunity ortodoxních protestantů s nízkou mírou proočkovanosti proti dětské obrně.

Nizozemský úřad pro bezpečnost potravin a ochranu zdraví minulý týden varoval před konzumací syrových ústřic a nedostatečně tepelně upravených korýšů nalovených ve východní části řeky Šeldy (Wetrnschelde). Podle posouzení hydrologů totiž nelze v důsledku koncentrace virových částic při ústí řeky do Holandska vyloučit riziko infekce.

Naštěstí u nás většina řek teče ven. Naštěstí je u nás proočkovanost proti obrně nad 97 %. Buďte opatrní. Nikdy nevíte, kdy vám kdo a co naleje do řeky. Lidská hloupost je totiž nezměřitelná.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?