Virus zika se po Miami šíří i v okolí floridské Tampy

24. 8. 2016 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Úřady amerického státu Florida ohlásily první případ lokální nákazy virem zika nedaleko Tampy a oblíbeného turistického střediska St. Petersburg. Dosud byla na Floridě nákaza zjištěna jen v okolí Miami, které leží asi 400 kilometrů jihovýchodně od Tampy.


Okolnosti rozšíření výskytu nákazy nyní zdravotníci zkoumají, uvedla agentura AP. Jisté je, že nakažený člověk necestoval do zahraničí a nakazil se zřejmě ve floridském okresu Pinellas, kde St. Petersburg leží.

Floridský guvernér Rick Scott dnes rovněž oznámil, že na předměstí Miami se objevily čtyři nové případy nákazy navzdory intenzivní likvidaci moskytů, která trvá už několik týdnů. Případy byly zjištěny na předměstí Miami zvaném Wynwood a rovněž na Miami Beach v okrese Dade.

V okresu Pinellas nyní podle agentury Reuters zdravotníci obcházejí stavení a snaží se nalézt další případy nákazy nebezpečným virem.

Nákaza virem zika má u dospělých mírný průběh, ale u lidského plodu může způsobit zpomalení vývoje mozku. Nynější epidemie trvá zhruba rok a nejvíce případů onemocnění bylo zaznamenáno v Brazílii. Virus se rozšířil do téměř celé Latinské Ameriky, ojedinělé případy se objevily i na jiných kontinentech včetně Evropy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?