Vít:V ochraně veřejného zdraví jsme na evropské úrovni

22. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Za dva roky se nám podařilo stihnout to, co se v Nizozemsku chystalo sedm let," řekl hlavní hygienik Michael Vít. Kromě legislativních změn se podařilo vytvořit způsob, jak řídit a financovat hygienickou službu, zlepšit podmínky pro boj s infekčními chorobami, lépe ochránit spotřebitele...


PRAHA - Během dvou let se České republice podařilo srovnat úroveň ochrany veřejného zdraví s evropským standardem. Mimo jiné to znamenalo za tu dobu přijmout tři nové zákony a 40 evropských direktiv. Novinářům to včera oznámil hlavní hygienik Michael Vít. České ministerstvo zdravotnictví na tomto projektu Phare spolupracovalo s Nizozemskem.

„Za dva roky se nám podařilo stihnout to, co se v Nizozemsku chystalo sedm let,“ řekl Vít. Kromě legislativních změn se podařilo vytvořit způsob, jak řídit a financovat hygienickou službu, zlepšit podmínky pro boj s infekčními chorobami, lépe ochránit spotřebitele před nákazami a vytvořit centrální informační systémy.

Nejvíce diskuzí vyvolaly změny v přístupu k bezpečnosti potravin v okamžiku, kdy ministerstvo zdravotnictví omezilo vyhláškou prodej nebalených potravin. Tento „spor o koblihu“ vynesl hlavnímu hygienikovi přídomek „kobližkový král“.

Vít sám uznává, že některé předpisy byly zpočátku nastaveny příliš tvrdě. „Samozřejmě ne všechno bylo dokonalé. Musíme teď dělat řadu novel, protože jsme třeba zjistili, že jsme před dvěma lety byli zbytečně přísní,“ řekl Vít.

V oblasti bezpečnosti potravin se toho podle Víta vykonalo nejvíce. „Nastartovali jsme systém standardních operačních postupů, všeobecných kontrol, cílených kontrol či plánování toho, co jsou ty nejkritičtější body v různých provozovnách,“ uvedl.

Projekt se skládal ze dvou částí. Na právě skončenou twinningovou část projektu přispěla Evropská unie částkou zhruba 15 milionů korun. Investiční část pokračuje do dubna příštího roku. Za asi 60 milionů korun se vybudují informační systémy pro oblasti hygieny výživy, bezpečnosti pitné vody či infekčních

nemocí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?