Vítkovická nemocnice má ambulanci na diagnostiku černého kašle

7. 5. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Ostravská Vítkovická nemocnice otevřela ambulanci diagnostiky a léčby černého kašle. Důvodem je celostátně rostoucí počet nakažených lidí. Nová ambulance by měla pomoci k širšímu záchytu černého kašle a zahájit včasnou léčbu, řekla ČTK Hana Szotkowská, mluvčí skupiny Agel, pod níž nemocnice patří.


Jen v loňském roce onemocnělo v republice černým kašlem 1233 lidí, zatímco o rok dříve to bylo 738 nemocných. „Plošné očkování populace zavedené v České republice v roce 1958 odsunulo černý kašel do role přehlížené infekce. I přes vakcinační program je ale patrné, že černý kašel se v populaci nadále vyskytuje a jeho výskyt dokonce roste,“ řekla lékařka dětského oddělení Vítkovické nemocnice Nikola Šebestová.

Podle Šebestové se na šíření černého kašle může podílet vyřazení původní úspěšné celobuněčné očkovací látky. Měla občas nepříjemné vedlejší účinky, což vyvolalo vlnu kampaní proti očkování. Nové nebuněčné očkovací látky proti černému kašli, které se později začaly využívat, jsou k dětskému organismu šetrnější, ale jsou méně účinné a nepůsobí dostatečně dlouho.

„Už loni u nás byla největší míra výskytu černého kašle za posledních 50 let, celkem 1233 případů. Během dalších deseti let, než budou zavedeny účinnější vakcíny, se toto množství pravděpodobně zněkolikanásobí. Proto jsme se rozhodli otevřít novou ambulanci,“ uvedla Šebestová. Nejrizikovější skupinou jsou podle ní novorozenci a děti do jednoho roku, pro něž může být černý kašel život ohrožující.

„Problém je, že ani lékaři nemohou bez podrobného laboratorního vyšetření rozeznat toto onemocnění od běžného infekčního onemocnění s horším průběhem. Potvrdit diagnózu může jen náročné laboratorní vyšetření,“ upozornila Šebestová.

Nová ambulance je součástí pneumologického pracoviště dětského oddělení. Vyšetření se bude provádět na základě doporučení lékaře.

Černý nebo-li dávivý kašel je infekční onemocnění dýchacích cest. Projevuje se záchvaty kašle trvajícími i několik týdnů. Záchvaty kašle jsou zpočátku suché a dráždivé, pak nastupuje období typického, dráždivého kašle se zajíkáním a vykašláváním hlenů. Záchvaty kašle mohou být provázeny zvracením, vysokou teplotou, celkovým vyčerpáním a hubnutím.

Z údajů zveřejněných na webových stránkách Státního zdravotního ústavu vyplývá, že Moravskoslezský kraj nepatří k regionům s nejvyšším výskytem černého kašle v zemi. Zatímco v Moravskoslezském kraji loni bylo hlášeno 25 případů, v čele pomyslného žebříčku stojí Liberecký kraj s 220 případy. Podle odborníků bude ale bude černého kašle v zemi ještě více, než ukazují statistická data, která zachycují pouze hlášené případy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?